Події
24 липня 2019
У Криму бронзову статую богині Флори у Нікітському ботсаду замінять бюстом Леніна
Директор ботсаду зазначив, що оскільки суд вирішив повернути на місце бюст Леніна, це доведеться зробити.
news-image
В анексованому Криму бронзову статую богині Флори, що стоїть на центральній площі в Нікітському ботанічному саду, замінять на мармуровий бюст Леніна.

Про таке рішення підконтрольного РФ суду розповів заступник директора Нікітського ботанічного саду Андрій Паштетський, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Він пригадав, що скульптуру Флори подарували у 2012 році — на 200-річний ювілей Нікітського ботсаду.

«Тоді її встановили на честь 200-річчя саду, приїжджали всі керівники України й Автономної Республіки Крим, всі були задоволені. Але вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам’яток культурної спадщини бюст Леніна. А з приходом Росії у 2014 році, всі дані реєстру передали в тому ж вигляді, і вийшло, що сад самовільно демонтував пам’ятник культурної спадщини», — зазначив Паштетський.

За його словами, зараз бюст Леніна стоїть за 200 метрів від скульптури Флори у будівлі музею саду, поруч із бюстом Молотову, який з 1937 року займав місце, куди в 1957 році встановили Леніна.

Директор ботсаду зазначив, що оскільки суд вирішив повернути на місце бюст Леніна, це доведеться зробити.

«Апеляційний суд залишив у силі перше рішення суду, тому ми не можемо не виконувати його вимоги. Зрозуміло, що нам доведеться понести певні витрати — пам’ятник Флорі бронзовий, а бюст Леніна — мармуровий. Важать вони чимало, плюс, до постаменту немає під’їзду для будівельної техніки. У скільки нам обійдеться відновлення «історичної справедливості» я поки навіть не можу сказати. Але Флору ми обов’язково встановимо в якомусь мальовничому місці саду», — зазначив Паштетський.

Одним з ініціаторів повернення Леніна на місце богині був голова відділення Компартії РФ в окупованій Ялті, так званий депутат ялтинської міськради Іван Павличенко. Він оцінив рішення суду про повернення Леніна як перемогу своєї партії.

Читайте також:За добу на Донбасі загинули двоє військових, ще троє поранені