Політика
31 липня 2019
Комітет Сенату США схвалив санкції проти «Північного потоку - 2»
Комітет Сенату США з міжнародних справ схвалив введення санкцій проти учасників будівництва газопроводу "Північний потік - 2"
news-image

Законопроект, поданий республіканцем з Техасу Тедом Крузом і демократом з Нью-Гемпшира Джин Шахін, отримав двопартійну підтримку. Тепер лідеру більшості в Сенаті Мітч Макконнелл належить призначити голосування у Верхній палаті Конгресу, пише «Є!»  з посиланням на  Newsader.

У Росії погана кредитна історія, пов'язана з використанням енергії як зброї", - сказав Круз незадовго до голосування. За його словами, президент Росії Володимир Путін використовує нафту і газ як "ресурс для військового авантюризму і насильства".

Законопроект, підготовлений Крузом і Шахін, націлений проти судів, які прокладають трубопровід, а також керівників підприємств, пов'язаних з цими судами. США будуть відмовляти у видачі віз цим особам і блокувати транзакції, пов'язані з їх американськими активами і інтересами. Штрафи торкнуться і організацій, які забезпечують страхування проекту.

Європейське країни розділилися в питанні про "Північний потік - 2". Польща, Литва, Латвія і Естонія стурбовані тим, що "Газпром" збільшить контроль над регіоном в разі введення в дію нового газопроводу. Президент Дональд Трамп розкритикував проект, закликавши Європу диверсифікувати свої джерела енергопостачання та закуповувати скраплений природний газ з Америки. У червні він заявив про те, що Німеччина робить "величезну помилку", покладаючись на російський трубопровід для постачання свого газу.

Ми захищаємо Німеччину від Росії, а Росія отримує від Німеччини мільярди і мільярди доларів", - говорив американський лідер журналістам в Білому домі під час зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою

Тоді ж він заявляв, що розглядає можливість санкцій для припинення будівництва трубопроводу.

У той же час сенатор-республіканець Ренд Пол з Кентуккі виступив проти цього заходу, нагадавши про те, що "ця пропозиція викликає у наших європейських союзників велике занепокоєння".

У середу Шахін вказала, що санкції торкнуться лише дві компанії - Allseas Group SA з Швейцарії і Saipem SpA з Італії.