Політика
31 липня 2019
Нова стратегія НБУ і критика Мінфіну зупинили падіння долара в Україні
За підсумками торгів в середу курс безготівкової американської валюти піднявся на 10 копійок, зупинившись ввечері в рамках 25,12-25,15 грн / $
news-image

Про це повідомив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний, пише «Є!»  з посиланням на Strana.ua.

25,15 грн / $  - вечірній курс, який утворився під завісу торгів. За різними оцінками, на цьому рівні було куплено-продано лише останні $ 40 млн.

24,96 грн / $  - домінуючий курс в першій половині дня, за яким відбулася левова частка угод на міжбанку.

Відзначається, що це цінник Нацбанку, який як і в попередні дні був головним скупником валюти. Однак працював по-новому. Зробив попередній викуп долара - ще до початку активної торгівлі на міжбанку, до 10 годин. Щоб великі продажі не приголомшили ринок спозаранку, НБУ відразу придбав $ 20 млн за 24,97-24,98 грн / $. Після чого відразу виставив єдиний цінник для всіх, хто захоче здавати - 24,96 грн / $. І не опускав його, як вчора. Цілий день збирав "американця" за цією ціною. За різними оцінками, придбав близько $ 180 млн. Можливо центробанк поміняв тактику під тиском Мінфіну, який вибухнув гучними звинуваченнями на адресу регулятора через постійне зміцнення гривні.

У першій половині дня майже все йшло в одні ворота. Іноземці, які оплачують сьогодні держоблігації Мінфіну, продавали долар - Нацбанк його скуповував.

З експортерів були одиниці. Багато залишалися в шоці від учора, від пробиття позначки 25 грн / $. Притримували валюту. Прокинулися тільки після обіду. Коли нерезиденти згорнули продажу, і вийшли покупці з невеликими заявками. Виявилося, що на ринку залишилося небагато валюти. На цьому моменті відбулося підвищення ціни.

Експортери побачили несподіваний попит і останні $ 40 млн продали за підвищеним курсом - аж до 25,15 грн / $.

Ранковий психологічний настрой ринку на подальшу ревальвацію змусив регулятора до більш активних дій з коригування курсової динаміки, в результаті котирування підросли, порадувавши експортерів", - прокоментував ситуацію Олег Курінний

Щоб підлаштовуватися під нову реальність великі корпорації працюють через форвардні контракти з банками.

Коли експортер укладає великий контракт на поставку товару, він відразу фіксує з банком курс по форварду. Намагаються мінімізувати ризики", - зазначив фінансовий експерт Василь Невмержицький.

Готівковий ринок хитався цілий день в різні боки. Вранці ціни на продажу людям провалювалися до 24,90 грн / $, а до вечора відбулася корекція. Середній ціновий коридор виявився дуже широким - 25,10-25,30 грн / $, мінімальний цінник - на 25,0 грн / $, а максимальний - на 25,55 грн / $. Викуп валюти у населення виробляється в рамках 24,65-25,08 грн / $.

На завтра фінансисти дають для міжбанківських торгів єдиний прогноз - 25,10-25,20 грн / $.