Політика
2 серпня 2019
Любитель РПЦ і “совка” може стати Головнокомандувачем ЗСУ
На посаду претендує скандальний генерал Ігор Колесник.
news-image

Генеральний штаб найближчим часом перейде на J-структуру управління армією. Згідно з новою структурою, повноваження Начальника генерального штабу розділяються і вводиться нова посада – Головнокомандувач Збройних сил України, який безпосередньо буде підпорядковуватися президенту, пише «Є!» з посиланням на Columnist.

У підпорядкуванні Головнокомандуючого будуть Генеральний штаб, Командування видів військ, Головний командний центр ВСУ і Командувач об’єднаними силами.

На цю посаду розглядають скандального генерала Ігоря Колесника, який після відставки Віктора Муженка зберіг свою посаду і став першим заступником Начальника генерального штабу Руслана Хомчака. 

Колесник входить у найближче оточення нового НГШ і з перших днів призначення Хомчака почав показувати, “хто в домі господар”.

Генерал на службі давно. У 2014 році він командував ОК “Північ” і в 2015 році перебрався до Генерального штабу і став заступником Муженко.

Прізвище Колесника у багатьох асоціюється з фразою “броники здобудете в бою”. Це пов’язано з історією, яка нібито сталася у 1-й танковій бригаді. Її розповів волонтер і ветеран АТО Ігор Валентинович.

За його словами, коли підійшов до генерала боєць і запитав, коли вони отримають бронежилети, то почув відповідь: 

“Здобудете в бою”.

В ОК “Північ” спростували факт цієї бесіди, назвавши це спробою дискредитувати генерала. У Штабі зазначили, що бійцям не потрібні бронежилети, у них танкова броня є.

Тоді ця публікація набрала майже 10 тисяч репостов і викликала обурення в Мережі.

Більшість співрозмовників, з якими поспілкувалися журналісти, відзначають, що генерал Колесник – провідник радянських традицій і коротко називають його “совком”.

Багатьох колег по службі турбує його “любов” до провідника руського світу в Україні – РПЦ. Також він полюбляє заперечувати злочини комуністичного режиму.

У спілкуванні з підлеглим грубий і любить “міцне слівце”. Колесник норовливий і його вкрай важко переконати. Відношення до підлеглих описують – “Я розумний – ти дурень” і відзначають, що відноситься до особового складу, як феодал до кріпаків.

Ряд командирів ЗСУ настільки негативно сприймають генерала, що не виключають масових відставок у разі його призначення.

За час перебування на посаді заступника Віктора Муженка він курирував бойову підготовку і логістику. Постійні конфлікти з генералом Віктором Назаровим, який теж був заступником начальника Генштабу, то звужували, то розширювали коло його повноважень. Що відбувалося з бойовою підготовкою і логістикою за час його перебування в Генштабі і є оцінкою якості його роботи.

Колесник захистив дисертацію в центральному науково-дослідному інституті ЗСУ, який перебуває в його підпорядкуванні. Це є прямим порушенням законодавства. Втім, там же дисертацію захищав і Віктор Муженко.

Знаковою є і гучна заява генерала на робочій зустрічі зі стратегічними радниками країн НАТО. Вона відбулася вже після того, як на посаду було призначено Руслана Хомчака.

Зустріч проходила в Генеральному штабі і на ній обговорювалися питання імплементації стандартів НАТО. Генерал буквально приголомшив радників від країн Альянсу. Він заявив, щоб ті не лізли у внутрішні справи України і краще надали зброю. Колесник також заявив, що не треба його вчити, як будувати армію.

Така заява виглядає дивною, адже ЗСУ давно співпрацюють з країнами-партнерами і успішно імплементували вже ряд стандартів НАТО. Особливо дивно таке чути після зміни влади і з приходом нового керівництва армії. Радники замислилися, чи не змінила українська армія вектор розвитку.

Втім колеги Колесника не здивовані такою заявою генерала, він часто порівнює ЗСУ з армією агресора і зазначає, що там порядок, а у нас бардак.

З позитивних сторін відзначають, що генерал вникає в кожен папірець, яку йому приносять на підпис. Підтримує реформу сержантського складу, в той час, як деякі високопоставлені чиновники вважають сержантів не хребтом армії, а прапорщиками.

Генерал розумний і з неординарним мисленням, але його впертість і невміння чути позицію інших грають з ним злий жарт.

Залишається неясним, як новий начальник Генерального штабу Руслан Хомчак і Володимир Зеленський бачать реформу за стандартами НАТО з генералами таких поглядів. Питання викликає і бажання Хомчака призначити собі заступників за видами військ зі штатом радників.

Читайте також:Разумков прокоментував чутки про відставку Богдана з посади голови ОП