Україна
4 серпня 2019
У Чорнобильскій зоні запустять водні маршрути для туристів
Вперше в світовій історії території, що постраждали від масштабних техногенних катастроф, відкриваються для активного водного туризму
news-image

За повідомленням прес-служби Державного агентства України з управління зоною відчуження, це зроблено на виконання Указу Президента України №512/2019 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». У розробці маршрутів були задіяні фахівці Чорнобильського заповідника, ДСП «Екоцентр» та ДП «ЦОТІЗ», інформує «Є!», з посиланням на vechirniy.kyiv.ua.
 
Як зазначає керівництво ДАЗВ, розвиток нових форм відвідування Зони відчуження був проініційований туристичними операторами у зв’язку зі зростанням кількості відвідувачів за минулі 5 років майже у 10 разів. Окрім того, водні маршрути дають можливість побачити іншу сторону Зони відчуження - її природу.

Відкриття маршрутів річкою Прип’ять на катері та територією Біосферного заповідника - річкою Уж із виходом в р. Прип’ять – на каяках, - є результатом спільної праці Чорнобиль ТУР та Державного агентства України з управління зоною відчуження. Про це повідомляють в Чорнобиль ТУР.

 Вперше в світовій історії території, що постраждали від масштабних техногенних катастроф, відкриваються для активного водного туризму.  Розробка та впровадження річкових маршрутів була розпочата ЧОРНОБИЛЬ ТУР ще у 2016 році. У 2017-2018 були здійснені заміри глибин та радіаційної обстановки, відбулись перші тестові проходи річкою Прип’ять за маршрутом Київ - ЧАЕС, та у 2019 році – річкою Уж за маршрутом Черевач – Чорнобиль. 

Завдяки водним маршрутам туристи побачать Зону відчуження з принципово нових ракурсів, матимуть змогу спробувати себе в якості каякера, та пропливуть човнами частину маршрутів. Технічним партнером турів Чорнобильською зоною на каяках є організація Річкові Мандри, керівник якої є ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС у 87-88 роках. 

Унікальний маршрут активного туризму на каяках і каное по території Чорнобильської зони відчуження протяжністю 18 кілометрів проходить вниз за течією по річці Уж на ділянці Чорнобильського Біосферного заповідника з виходом на річку Прип'ять і швартуванням в місті Чорнобиль, йдеться на сайті Чорнобиль ТУР.

Програма одноденного туру передбачає виїзд з м. Київ, 5-годинний прохід с. Черевач - м.Чорнобиль, обід і повернення до Києва.

 Програма дводенного туру передбачає виїзд з м Київ, 5-годинний прохід с. Черевач - м.Чорнобиль, обід розміщення на ніч в готелі м Чорнобиль. На другий день - відвідування 10-км зони, оглядовий майданчик ЧАЕС, м Прип'ять і Чорнобиль-2. Повернення до Києва близько 19.00.

Екіпіруванням для каячного туру має бути закритий одяг з довгою штаниною і рукавом, закрите взуття, яке не промокає.
Відповідно до Правил відвідування Зони відчуження - тур для осіб 18+.

Забронювати груповий каячний тур буде можливо c 15 серпня в календарі поїздок. Також охочі мають змогу замовити індивідуальний каячний тур. Ціни на водні маршрути поки невідомі.