Суспільство
5 серпня 2019
З 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води
Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія" допускає, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств.
news-image

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія" допускає, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Про це на прес-конференції заявила віце-президент асоціації Ольга Бабій. 

"Якщо ми чуємо, що водоканал відключений від електроенергії, причина одна – не покривається тариф, немає коштів для розрахунку. Якщо з 20 серпня деякі міста будуть заявляти про перехід на погодинну подачу води, щоб всі розуміли цю причину", - сказала вона.

При цьому вона пояснила, що перехід на погодинну подачу ресурсу може торкнутися в першу чергу міст обласного значення, де бюджетів комунальних підприємств не можуть розрахуватися за електроенергію. Це, зокрема, Ужгород, Житомир, Суми та інші.

За словами Бабій, із запуском нового ринку в липні відбулася безпрецедентна ситуація – одноразове підвищення вартості електроенергії на 25% для комунальних споживачів, водночас тариф відповідним чином не був переглянутий з боку регулятора.

"Ми звертаємося до органів прокуратури, Служби безпеки, Ради нацбезпеки, Адміністрації президента і Кабміну терміново втрутитися в ситуацію. Тому що ми бачимо, що якщо ситуація законодавчо не врегулюється до 20 серпня, ми будемо мати відключення від електрики водоканалів, а згодом техногенні аварії в містах України", - підкреслила Бабій.

Як зазначила віце-президент асоціації, є два рішення цієї ситуації. Перше – підняти на 20% тариф на воду, каналізацію, тепло шляхом коригування в тарифі електроенергії, газу та заробітних плат. "

Друге, якщо не піднімати тариф на 20%, ми запропонували зробити водоканали й теплокомуненерго споживачами електроенергії за ціною 1,68 гривні, тоді нема потреби піднімати тариф на 20%. Він може зрости на 10% з коригуванням заробітної плати. Таким чином водоканали й тепловики стануть споживачами електроенергії у "Гарантованого покупця" і будуть проводити розрахунки", - пояснила Бабій.

За словами директора асоціації "Укрводоканалекологія" Олександра Шкіня, в подану ним організації входять понад 2000 підприємств водопостачання, з них 800 – централізоване водопостачання. При цьому 80% споживачів – це населення. 

Читайте також:З вересня 2019 року пенсіонери у віці 70+ сплачуватимуть лише частину комунальних платежів