Політика
8 серпня 2019
Звертайтесь до Німеччини: Польща закрила питання реституції єврейської власності
Політики керівної партії вказують, що Польща не несе відповідальності за злочини, скоєні німцями під час Другої світової війни.
news-image

Екс-міністр закордонних справ Польщі, депутат "Права і справедливості" Ян Дзєдзічак запевнив, що питання реституції єврейської власності закрите для польського уряду, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Таким чином депутат висловився про лист 88 американських сенаторів, які звернулися до державного секретаря США Майка Помпео з проханням вжити заходів щодо розв'язання питання про майно жертв Голокосту в Польщі.

В ефірі Польського радіо Ян Дзєдзічак нагадав, що в минулому столітті Польща та США підписали двосторонній договір про реституцію майна:

Ще у 1960-тих роках тодішній уряд Польщі підписав зі США двосторонній договір, який закриває це питання. Якщо в якогось громадянина є такі претензії, він повинен звернутися до своєї країни, до США, про це йшла мова в цій угоді. Уряд Польської Народної Республіки сплатив дуже великі кошти, натомість Польща була жертвою Другої світової війни. Якщо в когось є будь-які претензії, будь-ласка, звертайтеся до винуватців, до Німеччини. У цьому питанні Польща не є партнером для розмови», - наголосив депутат ПіС.

Політик оцінив, що питання реституції єврейської власності має «збурити польсько-американські відносини».

Відповідно до Закону 447 (Justice for Uncompensated Survivors Today), державний секретар США зобов’язаний надавати у щорічному звіті про дотримання прав людини звіт про виконання домовленостей, що стосуються, зокрема, реституції єврейського майна, що після війни перейшло до Державної скарбниці.

Виплату будь-яких вимог неодноразово виключали президент Права і справедливості Ярослав Качиньський та прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький. Політики наголошували, що Польща не несе відповідальності за злочини, скоєні німцями, і не буде виплачувати «жодної компенсації за час Другої світової війни».

Читайте також: Польща скасувала візит ізраїльської делегації через питання реституції