Суспільство
28 серпня 2019
Сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці: народні традиції та заборони
У народі свято називається Першою Пречистою і дуже шанується, оскільки день знаменує закінчення земного життя Діви Марії.
news-image

Сьогодні, 28 серпня, Православна церква святкує Успіння Пресвятої Богородиці. Про це пише «Є!» з посиланням на Українські Новини.

В народі свято називається Першою Пречистою і дуже шанується, оскільки день знаменує закінчення земного життя Діви Марії. Про те, яких традицій потрібно дотриматися, розкажуть Українські Новини. Успіння Богородиці завершує Успенський піст, який розпочався 14 серпня.

В цей день традиційно готують святковий стіл, за яким збирається вся родина, щоб вшанувати біблійні події та відзначити початок осені. При цьому на Пречисту існує традиція освячувати хліб.

Звичай з'явився у зв'язку з тим, що до цього часу закінчувалися жнива. І з цієї ж причини існує заборона ходити босяком по землі, адже на свято їй належить відпочивати після всіх робіт. Головну трапезу дня починали з того, що ділили освячену випічку.

Ще з часів Русі зі свіжого борошна пекли пироги і великим гріхом вважалося кидати крихти на підлогу, а вже тим більше наступати на них. В народі вірять, що Успенський хліб має цілющі властивості.

Його залишки прийнято обережно загортати і залишати у образів. Відвідуючи церкву, кланяються перед іконою Успіння і просять про захист, зцілення і заступництво.

Прикмети:

Успіння проводжай - осінь зустрічай;

до Петрова дня треба встигнути зорати, до Ільїна - боронувати, до Спаса – посіяти;

якщо на Успіння або в ці дні з'явиться веселка - до затяжної і теплої осені;

ластівки відлітають у три рази, в три Спаса;

Успіння кінчає дожинки;

з Успіння сонце засинає.

Читайте також:В цьому році виконання гімну до Дня Незалежності стало наймасовішим