Світ
28 серпня 2019
Опіоїдний скандал в США: понад 400 тис. осіб померли від передозування
В середині 1990-х років препарати опіоїдної групи стали широко використовуватися в США для купірування гострого і хронічного болю.
news-image

Фармацевтична промисловість США стикається з десятками мільярдів доларів як компенсацією можливих збитків за розпалювання кризи опіоїдної залежності після того, як Оклахома виграла судовий процес проти виробника ліків Johnson & Johnson на 572 мільйони доларів, передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

Після того, як компанія Johnson & Johnson була визнана винною в наповненні ринку знеболювальними препаратами з сильною залежністю, інший провідний виробник опіоїдів, Purdue Pharma, запропонував 10-12 мільярдів доларів, щоб врегулювати більше судових процесів, перш ніж вони постануть перед судом.

Десятки інших компаній (Teva Pharmaceuticals, Allergan, Mallinckrodt, Walmart, CVS і Walgreens Boots) - можуть зіткнутися з такими ж великими виплатами, оскільки наступний великий випадок з опіоїдами готується в штаті Огайо, який об'єднав майже 2300 судових справ в один судовий розгляд.

Постраждалі вимагають відшкодування за наслідки опіоїдної кризи.

Опіоїдна епідемія (опіоїдна криза) - зростаюче число смертей внаслідок безконтрольного вживання опіоїдних анальгетиків. В середині 1990-х років препарати опіоїдної групи стали широко використовуватися в США для купірування гострого і хронічного болю. Значною мірою цьому сприяли фармацевтичні компанії, які проводили рекламні кампанії з просування нібито "безпечних" знеболювальних і стимулювали лікарів виписувати ці ліки.

Згідно з оцінкою, у справі штату Огайо загальні витрати, які несуть громади у зв'язку з епідемією, складуть 453 млрд. доларів. Пред'явлений Johnson & Johnson штраф (572 млн. доларів) покриє тільки 1 рік зусиль щодо пом'якшення наслідків, пов'язаних з цілою низкою смертей від наркоманії та передозування, яких зазнав штат.

Агресивне просування Johnson & Johnson своїх знеболювальних, що відпускаються за рецептом, применшуючи і приховуючи високий ризик наркоманії, поставив під загрозу здоров'я та безпеку тисяч жителів штату.

Водночас фармакологічна компанія Purdue Pharma ясно дала зрозуміти, що не бачить нічого хорошого в результаті багаторічних марнотратних судових розглядів і апеляцій, однак запропонувала до 12 мільярдів доларів США для врегулювання своєї відповідальності. Її анальгетик Оксиконтин став символом епідемії опіоїдної наркоманії. Ці випадки спрямовані на те, щоб покрити витрати мільйонів американців, які страждають від наркотичної залежності після використання сильнодіючих опіоїдних болезаспокійливих засобів.

Понад 400 тис. осіб померли від передозування опіоїдами, в той час як залучені компанії заробили мільярди доларів. І в той час як потік опіоїдів на чорний ринок в даний час скорочений, наркомани звертаються до героїну та сильнодіючого фентанілу, де ризик передозування і смерті ще вище.

Читайте також: В Україні заборонили анестетик через смерть пацієнта