Події
29 серпня 2019
Сенцова могли етапувати з колонії в СІЗО Москви для обміну, адвокати поки не підтверджують інформацію
Режисер Олег Сенцов, за даними джерел, доставлений в Москву і поміщений у СІЗО-2.
news-image

Український політв'язень, режисер Олег Сенцов, за даними джерел, доставлений в Москву і поміщений у СІЗО-2. Про це пише «Є!» з посиланням на 112.

Сенцов переправлений з колонії в ЯНАО, де він відбував покарання, до Москви - в Бутирку. Він доставлений в Москву в рамках процесу обміну", - сказав співрозмовник.

Керівник правозахисної групи "Агора" Павло Чиков написав у своєму телеграм-каналі, що ці відомості не підтверджує адвокат Дмитро Дінзе, який кілька днів тому був в Лабитнангі (саме там відбуває покарання Сенцов).

Всього кілька днів тому він був ще там, отримав листа. Однак спецетап авіацією міг перевезти його протягом дня", - йдеться в повідомленні.
 
У той же час голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук заявив, що питання обміну українського політв'язня, режисера Олега Сенцова остаточно не вирішене. Про це він сказав журналістам в кулуарах Ради.
 
Цим питанням займається офіційна влада і президент України пан Зеленський, його команда. Я знаю, що такі переговори зараз ведуться, але остаточного варіанту ще немає. Точно так само остаточно не вирішено питання людини, яку ви назвали, – Сенцова", - сказав Медвечук.

Раніше ЗМІ повідомили, що українець, звільнення якого домагалася влада України і низка міжнародних організацій, був внесений у список для обміну утримуваними особами між РФ і Україною.

Нагадаємо, український режисер Олег Сенцов був затриманий у Криму в травні 2014 року за надуманими звинуваченнями в підготовці терактів на території анексованого півострова. В серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму. На знак протесту Сенцов протягом 145 днів відмовлявся від їжі і припинив голодування через загрозу примусового годування.

Раніше повідомлялося, що прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що повернення до РФ головного редактора РІА "Новости Украина" Кирила Вишинського могло б стати першим кроком для початку нормалізації відносин Москви та Києва. В Офісі президента України Володимира Зеленського відповіли на пропозицію Пєскова і запропонували одночасно звільнити Сенцова і Вишинського.