Політика
30 серпня 2019
Рада схвалила у першому читанні скасування недоторканності
Якщо закон буде ухвалений остаточно, недоторканність має бути скасована з 1 січня 2020 року.
news-image

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект про скасування недоторканності народних депутатів. За законопроект проголосували 363 обранці, передає «Є!» із посиланням на УП.

У проекті пропонується прибрати з 80 статті Конституції два абзаци про те, що депутатам гарантується недоторканність і без згоди Верховної Ради їх не можна притягнути до кримінальної відповідальності.

Якщо закон буде ухвалений остаточно, недоторканність має бути скасована з 1 січня 2020 року.

Законопроект № 7203 був внесений ще під час роботи 8 скликання Верховної Ради. Він пройшов одне голосування і був направлений до Конституційного суду. На підставі цього законопроект мав перейти до нового парламенту.

Нагадаємо, згідно з Конституцією України, для того, щоб оголосити депутату підозру, затримати його чи заарештувати, правоохоронцям потрібні згоди Верховної Ради. Після парламентських виборів 2014 року п'ять фракцій у своїй коаліційній угоді пообіцяли скасувати депутатську недоторканність. Однак протягом 9 скликання зміни до Конституції так і не внесли. 17 жовтня 2017 року тодішній президент Петро Порошенко вніс законопроект про скасування недоторканності, запропонувавши, щоб зміни набули чинності у 2020 році. Саме за цей законопроект голосує вже нова Верховна Рада. Водночас, у парламенті була зареєстровано інший проект (№6773) авторства 158 народних депутатів, який передбачав негайне скасування недоторканності.

Згідно з процедурою, для внесення змін до Конституції, депутати мають спочатку направити законопроект у Конституційний суд для погодження. 19 жовтня 2017 року Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду обох законопроектів про скасування депутатської недоторканності. 6 червня Конституційний суд визнав конституційним проект, який передбачав негайне скасування імунітету. 20 червня 2018 року Конституційний суд визнав конституційним законопроект Порошенка.

Читайте також: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій ліквідують