Події
30 серпня 2019
В Україні від кору померла дитина з протипоказаннями до щеплення
5-річний хлопчик, що не був вакцинований через протипоказання, не зміг подолати хворобу.
news-image

Центр громадського здоров’я України повідомляє про новий летальний випадок кору – 5-річний хлопчик, що не був вакцинований через протипоказання, не зміг подолати хворобу, пише «Є!» з посиланням на сторінку Фейсбук ЦГЗУ.

У сім’ї померлого спершу захворів його старший брат, який також не був вакцинований, проте не мав жодних протипоказань.

ЦГЗ висловлює співчуття рідним та нагадує про критичну необхідність формувати колективний імунітет на рівні не менше 95%, аби захищати тих, хто не може отримати щеплення через супутні стани.

З початку спалаху кір забрав життя 40 людей, загалом в Україні на це захворювання перехворіло більше 115 000 осіб.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати дві дози вакцини проти кору. МОЗ закликає всіх дотримуватися Календаря профілактичних щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо їх пропустили.

Дорослі та діти мають можливість вакцинуватися безоплатно: вікові обмеження на безоплатне щеплення від кору скасовано. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти, чиї батьки брали фальшиву довідку про вакцинацію.

Усі регіони забезпечено вакцинами проти кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії та США. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Читайте також:Просто розбив коліна: невакцинований 7-літній хлопчик заразився правцем