Події
30 серпня 2019
CNBC: Ядерний вибух в Росії міг статися під час підйому ракети «Буревісник» з дна моря
Таємничий вибух прогримів у Росії 8 серпня, вбивши п’ятьох вчених.
news-image

У розвідці США вважають, що таємничий вибух на північному узбережжі Росії стався не під час нового випробування ракети з ядерним двигуном, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Катастрофа відбулася під час місії з підйому з морського дна ракети, яку російські військові загубили під час попереднього запуску. Про це CNBC розповіло джерело, ознайомлене з деталями звіту американської розвідки.

Таємничий вибух прогримів у Росії 8 серпня, вбивши п’ятьох вчених. Після виникли побоювання, що країна випробовує нову ракету з ядерним двигуном «Буревісник».

Це не був новий запуск зброї. Натомість це була місія з порятунку ракети, втраченої під час попереднього тесту», - сказав співрозмовник американського видання.
Стався вибух на одному із суден, яке було залучене до місії порятунку. Це спричинило реакцію в ядерному двигуні ракети, що призвело до витоку радіації», - додав він.

При цьому, у звіті розвідки США нічого не сказано про потенційні загрози для здоров’я чи довкілля від реактора у двигуні ракети. CNBC ще минулого року дізналося про те, що Москва готувала місію з повернення загубленої в морі ракети.

Попереднє випробування провалилося. А модель зброї зникла в Баренцевому морі. В операції з повернення ракети брали участь три судна, одне з яких було спеціально обладнане для зберігання радіоактивних матеріалів з ядерного реактора.

Якби Росії вдалося успішно відновити ракету, аналітики США вважають, що в такому разі Москва могла б взяти цей випадок за зразок для майбутніх подібних випадків.

Минулого березня Володимир Путін похвалився розробкою нової гіперзвукової зброї, а також ракет «Буревісник», які, за його словами, оснащені ядерними двигунами й мають необмежений радіус дії. Однак, Кремль досі не зміг провести успішне випробування цієї ракети, попри численні спроби. Про це говорять джерела в розвідці США.

«Буревісник» цього року проходив лише одне випробування. Такою цю зброю намагалися запустити чотири рази в період з листопада 2017 до лютого 2018 року. Кожне випробування закінчувалося провалом. У США кажуть, що найдовший політ «Буревісника» тривав лише дві хвилини, а ракета пролетіла лише 35 кілометрів перш ніж вийшла з-під контролю й розбилася.

Найкоротший запуск тривав лише чотири секунди. Всі випробування, вочевидь, свідчать, що ядерний двигун крилатої ракети не спрацьовує. Саме тому зброя ніяк не може досягти тієї нестримності, про яку говорить Путін.

Читайте також:У Росії визнали перевищення радіаційного фону після вибуху біля Архангельська