Події
6 вересня 2019
Бойовика Цемаха дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного
Ще один військовий підірвався на міні та втратив ногу.
news-image

У результаті спецоперації затримання бойовика "ДНР" Володимира Цемаха в Сніжному в червні 2019 загинув розвідник Олександр Колодяжний. Про це повідомила у фейсбуці журналістка "Цензора" Віолетта Кіртока, яка раніше цього року робила матеріал про Колодяжного, передає «Є!» із посиланням на LB.

Тільки що я дізналася, хто загинув під час взяття Цемаха, якого вчора відпустили. Це людина, чий голос береже мій телефон, чиї фотографії я робила, кого я бачила радісним і схвильованим. Це Олександр Колодяжний, Кол. Народний герой України. Як я сподівалася, що він виживе, незважаючи на важкі поранення, отримані під час важливої військової операції", - повідомила вона.

Колишній депутат Верховної Ради Олег Ляшко у фейсбуці повідомив, що Колодяжний помер 11 липня в результаті травм, отриманих під час евакуації зі Сніжного.

За його даними, старший сержант Колодяжний підірвався на двох протипіхотних мінах і був доставлений у госпіталь у Харкові, а потім до Києва.

Солдат Дмитро Гержан, рятуючи Колодяжного, теж підірвався на міні і втратив ногу.

Раніше про те, що внаслідок спецоперації загинув український військовий, повідомила журналістка "Настоящего времени" Ірина Ромалійская.

Під час безпрецедентної для Києва операції (з такого глибокого тилу ворога спецпризначенці ще нікого не вивозили!) один співробітник СБУ загинув, двоє були поранені. Україна дістала Цемаха як мінімум ціною одного життя", - написала журналістка у фейсбуці.

Прессекретар СБУ Олена Гітлянська в коментарі BBC сказала, що жоден співробітник спецслужби не загинув, але Колодяжний не був співробітником СБУ.

Нагадаємо, 5 вересня Апеляційний суд Києва звільнив Цемаха з-під варти під особисте зобов'язання. Звільнення бойовика, за неофіційними даними, було ключовою умовою Росії для обміну утримуваними особами, в рамках якого Україна повинна повернути велику кількість політв'язнів.

Цемах як ексначальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines рейсу МН17, збитого зенітно-ракетним комплексом "Бук" 17 липня 2014 року в Донецькій області.

Читайте також: Суд звільнив з-під варти Цемаха, якого вважають важливим свідком у розслідуванні справи MH17