Економіка та бізнес
6 вересня 2019
Україна за місяць витратила $ 257,5 млн на виплату зовнішніх боргів
Виплати здійснювалися в іноземній валюті, що вплинуло на обсяг міжнародних резервів.
news-image

Протягом серпня 2019 року уряд та Національний банк України витратили 257,5 мільйона доларів на обслуговування зовнішніх позичок. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України, передає «Є!»

Зазначається, що виплати здійснювалися в іноземній валюті, що вплинуло на обсяг міжнародних резервів. Однак, завдяки тому, що Національний банк продовжив викуповувати валюту з ринку, наслідки такого негативного впливу вдалося мінімізувати.

З цієї суми 89,7 млн доларів було сплачено за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом, 33,7 млн доларів спрямовано на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП) та 23,0 млн доларів — на обслуговування облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП)», — пояснили у Нацбанку.

Решту боргу Нацбанк виплатив іншим кредиторам України.

Зазначимо, що за підсумками серпня 2019 року міжнародні резерви України зросли до 22 мільярдів доларів.

Нагадаємо, що на початку вересня Україна повністю розрахувалася з Міжнародним валютним фондом за програмою 2014-2015 років, а також виплатила понад 1,1 мільярда доларів за євробондами. Для виплати боргів на початок вересня уряд накопичив 130 мільярдів гривень, пише Громадське.

Нагадаємо, що за підсумками липня 2019 року розмір державного боргу України збільшився на 2,05 мільярда доларів.

Напередодні у Рахунковій палаті підрахували, що через зміцнення курсу гривні бюджет недоотримав 9 мільярдів гривень. Водночас зміцнення гривні дозволило зекономити 11,5 мільярда гривень на обслуговування державного боргу.

Читайте також: Обсяг грошових переказів з-за кордону зріс на 13%, - НБУ