Політика
7 вересня 2019
Обмін: Зеленський прокоментував звільнення фігуранта справи МН17 Цемаха
Про це він сказав під час зустрічі українців в аеропорту Бориспіль
news-image
Президент України Володимир Зеленський прокоментував обмін фігуранта справи МН17 Володимира Цемаха. За його словами, українська сторона виконала усі прохання слідства Нідерландів, зокрема, Цемах був допитаний голландським слідством, інформує «Є!», з посиланням на hromadske.ua.

Про це він сказав під час зустрічі українців в аеропорту Бориспіль, ідеться у трансляції «Радіо Свобода». На запитання журналіста про те, чи голландські слідчі допитали Цемаха, Зеленський сказав:

Допитали і не тільки перед поверненням і скажу вам чесно, якщо ви не будете на мене тиснути, я не буду казати прізвище, тому що я обіцяв європейським лідерам, з якими ми проговорили момент і час, який потрібен для допитування і всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Усе, що просили… це було дуже складно, я дуже боявся, що через це у нас може зірватися обмін. Але я радий, що ми все виконали, — зазначив Зеленський.

У листі Міністерства закордонних справ Нідерландів йдеться, що голландська сторона просила Україну відкласти обмін і врешті допитала Цемаха.

Володимир Цемах улітку 2014 року командував протиповітряною обороною бойовиків у місті Сніжне Донецької області. Саме тоді неподалік Сніжного був збитий малайзійський Boeing MH17, загинули 298 пасажирів та членів екіпажу. 

В кінці червня 2019 року українські спецслужби затримали Цемаха та вивезли на підконтрольну Україні територію. Його звинувачують в участі у терористичній організації (стаття 258-3 Кримінального кодексу). 

Розслідувачі з Bellingcat очікували, що арешт допоможе об'єднаній слідчій групі JIT просунутися у справі МН17, бо саме Цемах, нібито, допоміг приховати ракетну установку «Бук» (з якої був збитий Boeing) і частину її екіпажу 17 липня 2014 року. Правоохоронці Нідерландів хотіли допитати Цемаха, а євродепутати закликали Зеленського не віддавати його Росії. 

Попри це, Володимира Цемаха 5 вересня звільнили з-під варти під особисте зобовʼязання.

 
Читайте також: Бойко про обмін полоненими: Для відновлення миру важливо почати з повернення наших людей додому