Політика
9 вересня 2019
Керівництво ЄС, країни Європи та Грузія заявили про невизнання виборів у Криму
Росія влаштувала в окупованому Криму і Севастополі вибори.
news-image

Керівництво Євросоюзу, деякі країни блоку та Грузія заявили про невизнання так званих "виборів", організованих Росією в окупованому нею Криму, передає «Є!» із посиланням на ТСН.

Європейський союз не визнає незаконну анексію Криму і Севастополя Росією. Тому ми не визнаємо проведення місцевих виборів Росією на Кримському півострові, а також місцевих або національних представників, обраних на території, яка є українською", – повідомило Представництво Європейського союзу в Україні на запит Крим.Реалії.

Про невизнання "виборів" також заявили три прибалтійські країни Євросоюзу – Литва, Латвія та Естонія.

Литва не визнає сьогоднішні "вибори" у Криму та Севастополі, незаконно анексованих Росією. Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, і засуджуємо російську окупацію Криму і порушення міжнародного права", – заявив міністр закордонних справ Литви Лінкявічюс.

Такі самі заяви оприлюднили очільники МЗС Латвії та Естонії. 

МЗС Польщі заявило про підтримку незалежності, суверенності та інтегральної цілісності України та ще раз назвало анексію Криму Росією порушенням міжнародного права. 

Тому "дії, які проводить російська влада на території окупованого Криму, Польща вважає нелегальними і результати "виборів" – недійсними", – мовиться у заяві польського МЗС.

У Варшаві також звернули увагу на погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму, обмеженні громадянської та релігійної свободи, а також – на регулярні нелегальні затримання, які стосуються, передусім, кримських татар.

Польща звернулася до міжнародної спільноти із закликом проявляти солідарність "у спротиві щодо тих дій, які реалізує Російська Федерація на анексованому півострові", передає Радіо Свобода.

Серед країн, які заявили про невизнання "виборів" у Криму, також є Грузія. У повідомленні міністерства закордонних справ цієї країни йдеться, що "Грузія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і не визнає так звані місцеві "вибори" в Криму і Севастополі, незаконно окупованих Росією". 

Нагадаємо, 8 вересня Росія влаштувала в окупованому Криму і Севастополі вибори. Там обирають "парламент" і місцеві "органи влади". На окупованих територіях сформували 1201 виборчу дільницю. Для Криму надруковано 1476750 виборчих бюлетенів. 

Читайте також: В Росії запропонували Києву укласти угоду про правове становище громадян