Політика
10 вересня 2019
У Порошенка заявили, що закон про імпічмент президента можна оскаржити в Конституційному Суді
У політсилі вважають, що при голосуванні був порушений регламент.
news-image

Прийнятий Верховною Радою закон про імпічмент президента можуть оскаржити в Конституційному Суді через порушення регламенту, заявив сьогодні журналістам нардеп від "Європейської солідарності" Артур Герасимов, передає «Є!» із посиланням на Гордон.

Є чіткий закон, як приймаються законопроекти парламентом України, це такі ж чіткі закони, за якими свою діяльність ведуть бізнесмени, існує суспільство і органи виконавчої влади, і тільки що було порушення, пряме, усвідомлене", - заявив Герасимов.

За його словами, порушено п. 4 ст. 102 закону про регламент Ради.
У законі про регламент в цьому пункті зазначено:

За рішенням Верховної Ради допускається остаточне прийняття законопроекту (крім проектів кодексів і законопроектів, які містять понад 100 статей, пунктів) відразу після першого чи другого читання, якщо законопроект визнано таким що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшли зауваження з приводу його змісту від народних депутатів, інших суб'єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів Апарату Верховної Ради ".

Герасимов вважає, що порушення регламенту дозволить Конституційному Суду визнати закон про імпічмент таким, що не відповідає Основному закону. За його словами, регламент могли порушити навмисно.

Нагадаємо, 6 вересня нардеп від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко заявляв, що головне науково-експертне управління апарату Ради висловило низку зауважень до законопроекту про імпічмент. На думку управління, документ потребував доопрацювання.

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому за законопроект №1012 "Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)". Спершу нардепи прийняли документ в першому читанні 337 голосами. Після цього парламентарії проголосували за рішення, згідно з яким законопроект про імпічмент визнається таким, що не потребує доопрацювання, при цьому ряд опозиційних депутатів висловлювали заперечення. Через близько 30 хвилин обговорень закон про імпічмент прийняли в другому читанні (в цілому) 245 голосами.

Законопроект про імпічмент вніс до Верховної Ради 29 серпня президент України Володимир Зеленський. Документ був визначений як невідкладний.

Верховна Рада України може усунути президента України з поста в порядку імпічменту виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину", - сказано в тексті документа.
Читайте також: Парламент підтримав за основу законопроект про імпічмент президента