Події
20 вересня 2019
Рада створила привабливі умови іноземним кінокомпаніям для зйомок в Україні
За закон про rebates проголосувало 252 нардепи
news-image

Сьогодні, 20 вересня, Верховна Рада ухвалила закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні", за закон проголосували 252 депутати , пише «Є!»  з посиланням на tsn.ua.

Документом запроваджується ставка rebates (рібейтів) у 25% для іноземних кіновиробників, тобто їм відшкодовуватиметься частина кваліфікованих витрат, що здійснює іноземна компанія. Додатково 5% рібейтів компанія зможе отримати, якщо стрічка заснована на українському літературному творі або сюжеті про Україну. Також до процесу знімань мають залучити не менше 50% українців, а сума кваліфікованих витрат має бути вище за визначений мінімум.

Автори законопроєкту зазначають, що цей закон дозволить залучити до країни інвестиції, створити робочі місця, розвинути вітчизняний кінематограф, а також забезпечити прибутком обслуговуючі знімальний процес структури. 

Критики закону, зокрема ексголова Держкіно Пилип Іллєнко, висловлюють незадоволення тим, що у документі підтримуються лише іноземні компанії і не враховуються вітчизняні. 

Наступний наш крок – знайти можливості для того, щоб такі ж рібейти могли отримувати українські кіновиробники. При всьому нашому бажанні поки економіка країни, на жаль, не дозволяє цього зробити. Наразі програма прямої підтримки кіно в Україні продовжує діяти. На розвиток кіно в бюджеті наступного року закладено 500 млн грн. Зараз, разом з міністерством, ми обговорюємо, яким чином витрачати ці кошти ефективно. Наша ключова ціль - не кількість, а якість. Підтримані державою фільми має побачити український глядач", - відповів на критику ініціатор проголосованого закону Олександр Ткаченко. 

Також сьогодні Верховна Рада ухвалила два законопроєкти,

Детінізація готівкових розрахунків: Рада ухвалила закон про впровадження електронного чека
які спрямовані на детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг. Один передбачає впровадження електронного чека при оплаті товарів або послуг, другий спрямовано на впровадження механізму компенсації вартості покупки покупцям, які виявлять порушення порядку проведення розрахунків.

Читайте також:Нардеп від Слуги народу Тищенко нагрубив журналістці в Раді