Політика
21 вересня 2019
Байден вимагає, аби Трамп опилюднив розшифровку розмови з Зеленським
У США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського щодо розслідування стосовно сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена
news-image
Один з претендентів на пост президента США від Демократичної партії Джо Байден прокоментував інформацію про ймовірний тиск президента США Дональда Трампа на президента України Володимира Зеленського, інформує «Є!», з посиланням на hromadske.ua.

Він опублікував заяву, в якій закликав Трампа оприлюднити стенограму розмови з главою української держави.

Найменше, що має нині зробити Дональд Трамп, це негайно опублікувати розшифровку телефонної розмови, про яку йдеться. Аби американський народ міг дати свою оцінку (діям президента — ред), а також уповноважити офіс директора національної розвідки припинити засекречування та оприлюднити повідомлення інформатора Конгресу, — йдеться у документі.
Якщо повідомлення у ЗМІ правдиві, то справді немає меж у бажанні Трампа зловживати владою та принижувати нашу країну. Така поведінка особливо огидна, оскільки вона використовує зовнішню політику нашої країни й підриває нашу національну безпеку в політичних цілях, — прокоментував Байден можливий тиск Трампа.

Зазначимо, що зараз у США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського щодо розслідування стосовно сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, який є одним з його головних суперників на майбутніх президентських виборах.

  • Один зі співробітників спецслужб, який працює в Білому домі, повідомив, що «Трамп зробив одному з іноземних глав держав тривожну пропозицію». За даними видання The Washington Post, Трамп нібито вимагав
  • продовжити розслідування у справі української газодобувної компанії Burisma, де працював син Байдена.
  • У зв'язку з цим у Конгресі США три комітети Палати представників почали «масштабне розслідування» щодо можливих спроб президента Дональда Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані чинити тиск на українську владу, аби та сприяла переобранню Трампа на президентських виборах у 2020 році.
  • Голови комітетів Палати представників звернулися до Білого дому та Державного департаменту з проханням надати записи, пов’язані зі спробами «маніпулювати українською системою правосуддя».
  • Адвокат Трампа Рудольф Джуліані спочатку визнав, а потім заперечив, що просив Україну провестирозслідування щодо головного конкурента Трампа на виборах Джо Байдена.
  • Комітет з питань розвідки Палати представників США 19 вересня провів перші закриті слухання у справі щодо телефонної розмови Дональда Трампа з лідером іноземної держави. Сам Трамп заявив, що не знає, про розмову з яким лідером йдеться.
  • Водночас голова МЗС України Вадим Пристайко, який стверджує, що чув обидві телефонні розмови лідерів США та України, в ексклюзивному інтерв'ю hromadske запевнив, що Трамп не тиснув на Зеленського.