Політика
26 вересня 2019
Медведчук: Рівень бідності в Україні можна знизити лише економічним зростанням
Політик прокоментував дані про падіння промислового виробництва в Україні.
news-image

Шляхом імпорту і переказів «заробітчан» ніякого «кінця епохи бідності», обіцяного новою владою, не настане - так прокоментував дані про падіння промислового виробництва в Україні Віктор Медведчук, голова Політради партії «Опозиційна платформа - За життя», передає «Є!»

На думку політика, системна криза української економіки з приходом нової влади не припинилась. Більш того, всі її перші кроки не спрямовані на протидію цій кризі.

Нагадаємо, за даними Держстату, в серпні поточного року в порівнянні з липнем 2019-го сезонно скоригований індекс промислової продукції склав 99,5%. А в порівнянні з аналогічним періодом минулого року індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 98,4%. Причому таке зниження показників українська промисловість демонструє весь 2019 рік за винятком березня, коли, за даними Держстату, приріст промвиробництва склав 12%.

Причому падіння обсягів спостерігається практично в кожній галузі. Так, за даними Держстату, видобуток вугілля в серпні цього року скоротився в порівнянні з липнем 2019-го на 2,3%, а в порівнянні з серпнем 2018 року - на 5,5%, видобуток нафти і газу - на 0,1% і 0,8% відповідно, переробна промисловість продемонструвала скорочення на 3,5% і 4,1%, а машинобудування - на 6,2% і 4,7%.

У наявності системна криза української промисловості як закономірний підсумок діяльності урядів Яценюка - Гройсмана, спрямованої на деіндустріалізацію країни», - коментує Віктор Медведчук.

Він також звернув увагу на те, що падіння обсягів виробництва в харчовій (на 5,1% і 3,6%) і легкій промисловості (0,9% і 9,6%) однозначно свідчить: споживання основної маси українців за рахунок вітчизняного виробництва не росте.

Без економічного зростання знизити рівень бідності неможливо, а економічного зростання, як бачимо, практично немає», - підкреслив Віктор Медведчук.

Політик також акцентував увагу на тому, що «рекордне» зростання ВВП у II кварталі цього року на 4,6% ні про що не говорить, тому що потрібен річний показник.

Віктор Медведчук упевнений: цифри, що показувати скорочення промислового виробництва в країні, як і закладений в держбюджет показник зростання ВВП всього на 3,3%, свідчать про те, що новий уряд не здатний знайти рішення, яке виведе українську економіку з кризи.

Вже очевидно, що продовження нинішньої політики нового уряду не забезпечить подолання системної кризи. Та й чи є в уряду Гончарука хоча б антикризовий план дій? Поки нічого подібного української громадськості представлено не було. Є тільки розрізнені і дуже часто суперечливі декларації», - констатує Віктор Медведчук.
Читайте також: Медведчук: Вимоги Росії і Європи до України по миру знаходяться в рамках Мінських угод