Політика
1 жовтня 2019
«Готується чергова пастка!»: Безсмертний закликає не підписувати домовленість, що замінила «формулу Штайнмаєра»
За словами Безсмертного, у документі йдеться про вибори в ОРДЛО за сценарієм Кремля.
news-image

Екс-представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликає не підписувати документ щодо проведення виборів на Донбасі, який замінив так звану "формулу Штайнмаєра". Про це він написав у Facebook, передає «Є!»

Небезпека! Готується чергова пастка! У жодному разі українська сторона це не може підписувати у Мінську! Не можна це розглядати і у нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації «влади» на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми! - написав Безсмертний.

Нагадаємо, 20 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила "формулу Штайнмаєра". У цьому документі йдеться, що закон про особливий статус застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам.

Пристайко наголосив, що у новому формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

Раніше, 12 вересня президент України Володимир Зеленський анонсував обговорення "формули Штайнмаєра" на зустрічі лідерів держав "нормандської четвірки".

13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна пропонує провести одночасно вибори по всій території, включаючи окуповану. Тоді ж президент наголосив, що місцеві вибори на Донбасі можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством.

14 вересня голова ОБСЄ Мірослав Лайчак заявив, що Україні варто використати так званий "план Штайнмаєра" для виконання "Мінських домовленостей".

18 вересня Пристайко повідомив, що 2 вересня він дав згоду на "формулу Штайнмаєра" про те, що закон про особливий статус вступає в дію в попередньому форматі на момент проведення виборів і остаточно набуває чинності після рішення БДІПЛ ОБСЄ, а умовою виборів на окупованій частині Донбасу є безпека.

Того ж дня під Офісом президента України провели мітинг із закликом до Зеленського не погоджуватися на імплементацію Мінських домовленостей за "формулою Штайнмаєра".

1 жовтня у Мінську заплановане засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.