Політика
2 жовтня 2019
Волкер свідчитиме перед Конгресом США щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського
Нещодавно Волкер подав у відставку після двох років роботи на посаді спецпредставника Держдепартаменту США з питань України.
news-image

Колишній спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер планує 3 жовтня виступити перед Конгресом у межах розслідування щодо ймовірного тиску президента США Дональда Трампа на президента України Володимира Зеленського. Про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела, яким відомо про плани Волкера, передає «Є!» із посиланням на Громадське.

У листі до членів правління Інституту Маккейна, директором якого він є, Волкер зазначив, Конгрес попросив його дати свідчення і він «виконає це прохання».

Нагадаємо, Курт Волкер подав у відставку після двох років роботи на посаді спеціального представника Держдепартаменту США з питань України. Головною причиною звільнення є згадка про нього у скарзі інформатора, який пролив світло на телефонну розмову між Трампом і Зеленським.

Нагадаємо, зараз у США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського.

  • На початку вересня інформатор з Білого дому подав скаргу до Конгресу, згідно з якою Трамп нібито вимагав продовжити розслідування у справі української газодобувної компанії Burisma, де працював син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Останній є одним з головних суперників Трампа на майбутніх президентських виборах.
  • У зв'язку з цим у Конгресі США почали «масштабне розслідування» щодо можливих спроб президента Дональда Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані чинити тиск на українську владу, аби та сприяла переобранню Трампа на президентських виборах у 2020 році.
  • Сам Трамп визнав, що під час бесіди із Зеленським згадував про Байдена, але запевняє, що не тиснув на президента України.
  • 24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу.
  • Після цього Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною» і займеться справою Байдена.
  • 26 вересня комітет з питань розвідки оприлюднив скаргу інформатора щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського, аби той «дав хід» справі проти Джо Байдена, основного конкурента Трампа на виборах. Зокрема у ній ідеться, що Трамп скасував візит віцепрезидента Пенса в Україну для тиску на Зеленського. Трамп назвав скаргу фальшивкою.
Читайте також: Спецпредставник США по Україні Волкер подав у відставку - CNN