Суспільство
5 жовтня 2019
Трамп заявив, що публікація стенограми його розмови із Зеленським заскочила демократів зненацька
Президент США Дональд Трамп назвав "бездоганною" свою розмову із президентом України Володимиром Зеленським
news-image

На його думку, члени Палати представників, демократи Ненсі Пелосі й Адам Шифф, які вивчають це питання, не очікували, що він опублікує стенограму розмови, пише «Є!»  з посиланням на Гордон.

Президент США Дональд Трамп заявив, що спікер Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі та член Палати представників Конгресу, голова комітету з розвідки, демократ Адам Шифф "ніколи не думали", що Білий дім опублікує стенограму його розмови із президентом України Володимиром Зеленським.

Так званий звіт про викриття мого бездоганного телефонного дзвінка далекий, навіть не близький. Шифф і Пелосі ніколи не думали, що я випущу стенограму розмови. Заскочило їх зненацька і зловило. Це обман американського народу!" – написав він. 

Про це Трамп написав 5 жовтня у Twitter.

Про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту президента Трампа 24 вересня оголосила Ненсі Пелосі через скандал, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск Трампа на президента України Володимира Зеленського під час липневої телефонної розмови.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Із неї випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США та свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію". Окрім того, український президент скаржився Трампу на ЄС. Він заявив, що Франція та Німеччина "роблять недостатньо" для України в питанні санкцій проти Росії.

30 вересня американський президент повідомив, що хоче зустрітися не тільки з інформатором, а й із тим, хто передав йому "значною мірою невірну" інформацію, викладену у скарзі. Трамп пригрозив інформатору "серйозними наслідками", якщо він "шпигував за президентом США". Глава Білого дому зазначив, що Шифф "записав і зачитав жахливі речі", а потім заявив, що вони належать президенту США.