Обсяги імпорту картоплі в Україні у вересні 2019 року виявилися просто фантастичними
З початку сезону в Україні вже ввезено майже 50 тис. тонн картоплі
news-image

Всього за один місяць в країну було ввезено 42,2 тис. тонн картоплі - в 2,2 рази більше, ніж рекордний імпорт за весь рік, пише «Є!»  з посиланням на East-fruit.com.

Таким чином, з початку сезону в Україні вже ввезено майже 50 тис. тонн картоплі, в той час як за весь попередній сезон імпорт склав близько 19 тис. тонн. Найнеймовірніше полягає в тому, що імпорт картоплі здійснювався в ті місяці, коли, зазвичай, пропозиція продукції на ринку максимальне, а ціни знаходяться на низькому рівні. Ще однією особливістю був ввезення картоплі з Білорусі, однак значна його частина, насправді, за словами трейдерів, ввозилася з Росії через Білорусь.

Настільки незвичайна ситуація на ринку картоплі України викликана, перш за все, психологією споживачів, серед яких поширився слух про неврожай картоплі. В результаті, багато кинулися запасатися продукцією до того, як завершилося збирання в професійних господарствах, що призвело до швидкого зростання цін і активізації величезних обсягів імпорту продукції в нетрадиційний період - в серпні і вересні», - говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Паніка серед споживачів привела до активізації посередників-спекулянтів, які ще більше посилили попит, намагаючись закупити продукцію і закласти її на зберігання. Вони орієнтувалися, як правило, на ситуацію з цибулею в минулому сезоні, коли оптові ціни на цибулю досягали чи не 40 грн / кг. Однак в ситуації з картоплею все може скластися зовсім інакше», - зазначає Андрій Ярмак

Експерти відзначають, що споживачі занадто поспішили панікувати, тому що, за даними Української плодоовочевої асоціації (УПОА), мінімальні оптові ціни на картоплю досягаються, як правило, лише до середини або навіть кінця жовтня. У цей період пропозиція продукції на ринку стає максимальним. Крім того, в 2019 році професійні картоплярі змушені були почати прибирання занадто пізно, в силу нестандартних кліматичних умов, що ще більше сприяло зростанню цін. Та й самі виробники і населення не поспішали продавати картоплю, бачачи, як ціна росте прямо на очах.

Історія цін на картоплю за останні 10 сезонів показує, що в п'яти випадках ціна на картоплю в квітні була ідентичною ціною на картоплю в середині вересня попереднього року. Ще в одному випадку оптові ціни на картоплю в квітні взагалі були нижче, ніж у вересні попереднього року, а в одному випадку ціна зросла лише на 6% за період зберігання, тобто з урахуванням природних втрат при зберіганні і витрат на зберігання картоплі, в 70 % випадків зберігати картоплю, закуплений у вересні до весни було збитково!»- каже Олександр Хорєв, керівник проекту« АПК-Інформ: овочі і фрукти».

За словами учасників ринку, нерідко перекупники купували імпортний картопля для закладки на зберігання. Однак його якість далеко не завжди відповідало вимогам до продукції, яка може зберігатися тривалий час. Тому очевидно, що втрати у бажаючих заробити на зберіганні картоплі та перепродажу його навесні, будуть вище, ніж зазвичай, що ще більш знижує їхні шанси отримати прибуток.

Щотижневий ціновий моніторинг EastFruit показує, що ціни на картоплю в Україні росли, поки в Росії ціни продовжували знижуватися. В кінці вересня 2019 року, щоб купити картопля у фермерів України, потрібно було заплатити в 3,5 рази більше, ніж в Росії і в стільки ж разів більше, ніж в цей же період роком раніше. У той же час російські картоплярі продавали продукцію дешевше, ніж в 2018 році і очікували не найбільш вдалого для себе сезону.

Однак у першій декаді жовтня український ажіотаж докотився і до картопляного ринку Росії, де виробники, усвідомивши високий рівень попиту з боку України, раптом перестали поспішати з реалізацією продукції, вважаючи за краще закладати її в картоплесховища.

А ось в Україні ціни на картоплю в цей же час вже почали знижуватися. 

Багато споживачів закупили картоплю про запас. Тому вони перестали приходити на ринки і в магазини за даною продукцією і ще не скоро повернуться. Це призвело до різкого падіння попиту і негативно відбилося на цінах. В цей же час професійні картоплярі активно викопували урожай і збільшували пропозицію продукції на ринку, що чинило додатковий тиск на ціни», - пояснює Андрій Ярмак.

Однак він додає, що ціни на картоплю можуть відновити своє зростання, адже великі обсяги продукції, закупленої споживачами в побоюванні дефіциту, можуть зіпсуватися, так як вони зберігаються в неналежних умовах.

Проте, різниця в цінах між ринком України і Росії зберігається на високому рівні, що буде стримувати зростання цін на українському ринку до тих пір, поки Білорусь постачає картопля в Україні. Крім того, вже з'явилися повідомлення про постачання картоплі залізничним транспортом з країн Центральної Азії в Україну.

Багато чи мало ввезено картоплі? За оцінками УПОА - 50 тис. тонн - це не такий вже і великий обсяг. Однак якщо взяти до уваги обсяги роздрібного ринку картоплі, який в Україні не дуже великий, то в вересні частка імпорту на ринку могла досягати вражаючих 20%.

Чи буде імпорт картоплі в Україну триватиме? Швидше за все в жовтні він різко сповільниться, але як і раніше буде досить істотним, оскільки різниця в цінах зберігається. Щоб припинити імпорт, оптові ціни на картоплю в Україні повинні впасти приблизно в два рази - до 4-5 грн /кг. Як варіант, ціни на картоплю в Росії повинні вирости хоча б в два рази, проте це, поки що, малоймовірно.

Якщо картопля в Україні в другій половині жовтня не подешевшає істотно, то ціни можуть обвалитися навесні, коли все усвідомлюють, що власної продукції в сховищах занадто багато, а до цього споживачі користувалися імпортним продуктом.

Рівень попиту на картоплю на споживчому ринку в жовтні, за оцінками УПОА, буде мізерним. Занадто багато продукції знаходиться у споживачів на руках. Також не варто забувати про те, що ціни на всі крупи, крім гречаної, знаходяться на мінімальному рівні за останні роки. Картопля ж виступає в більшості страв, як гарнір, тому його, на відміну від цибулі, можна замінити альтернативними продуктами.

Читайте також:До кінця року ціни на картоплю можуть досягти 40 грн/кг