Мінекономіки пропонує скасувати ЄСВ та збільшити податки на нерухомість
Рівень оподаткування праці в Україні є надто високим, що не стимулює створення робочих місць.
news-image

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонують обговорити скасування єдиного соціального внеску, зменшення податків на доходи громадян з паралельним зростанням податків на нерухомість.

Таке пропозицію висловив міністр економіки Тимофій Милованов, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Він пояснює спою пропозицію тим, що рівень оподаткування праці в Україні є надто високим, що не стимулює створення робочих місць.

«На мою думку, найважливіший економічний актив України — це люди. Тому бажано щоб податки стимулювали створення робочих місць і підвищення зарплат. Для цього потрібно максимально знизити податки на працю», — повідомив Милованов.

Кошти на здійснення державних видатків міністр пропонує компенсувати за допомогою збільшення податків на нерухомість та інших активів. Водночас Милованов підкреслив, що висловлена ним думка є лише пропозицією, а не відображає плани уряду у податковій реформі.

«На жаль на практиці змінювати систему податків дуже складно. Тому що є великі видатки — на оборону, поліцію, допомогу бідним, розвиток інфраструктури, інші капітальні інвестиції, медицину, освіту та науку. І будь-яка радикальна зміна податків може розбалансувати надходження і залишити певні важливі частини суспільства без фінансування. Але обговорювати потенційні зміни — важливо і корисно», — зазначив Міністр.

Серед його пропозицій скасування ЄСВ (сплачує роботодавець за те, що наймає працівника. Ставка складає 22% з фонду оплати праці працівника), зменшення розміру податку на доходи фізичних осіб (сплачує громадянин або його роботодавець з доходів. Ставка 18% від доходу), а також підняти розмір податків на нерухомість, землю, покращити їхній збір та удосконалити збір податку на додану вартість.

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев заявляв, що парламент не планує знижувати розмір ЄСВ.

Зазначимо, що єдиний соціальний внесок — це платіж, який роботодавець сплачує з фонду оплати праці кожного працівника. Більша частина коштів від ЄСВ — близько 80% суми — спрямовується до Пенсійного фонду, решта йде на фонди соціального страхування, з яких виплачується лікарняні та компенсація у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.