Політика
28 жовтня 2019
Трамп назвав Зеленського «російським президентом»
Президент США Дональд Трамп назвав президента України Володимира Зеленського «новим російським президентом»
news-image

Про це глава Трамп заявив під час спілкування з журналістами на авіабазі Ендрюс у штаті Меріленд, відповідна стенограма опублікована на сайті Білого дому, пише «Є!»  з посиланням на hromadske.ua.

Президент США зазначив, що його опоненти не думали, що він опублікує стенограму розмови із Зеленським.

Коли я опублікував розмову, я спростував доповідь Шиффа (Адам Шифф, голова комітету з розвідки Палати представників — ред.). Більше того, як вам відомо, новий російський президент, гарна людина, зробив заяву. Там (у розмові Трампа і Зеленського — ред.) нічого не було. На нього не чинився жодний тиск», — сказав Трамп

У США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського.

  • На початку вересня 2019-го інформатор з Білого дому подав скаргу до Конгресу, у якій йшлося, що Трамп під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським у липні 2019-го нібито вимагав відновити розслідування у справі компанії Burisma, у раді директорів якої працював Гантер Байден, син конкурента Трампа на виборах 2020, демократа Джо Байдена.
  • У Конгресі США почали розслідування щодо можливих спроб Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані тиснути на українську владу.
  • 24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу. Трамп визнав, що під час бесіди із Зеленським згадував про Байдена, але запевняє, що не тиснув на президента України.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Трамп просить Зеленського «зробити йому послугу» і «розібратися зі справою», на що Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною».
  • Burisma — одна із найбільших приватних газовидобувних компаній в Україні, президент та засновник якої — Микола Злочевський, ексміністр екології часів президентства Віктора Януковича. Ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського, зокрема Burismа, погоджувало міністерство, яке він сам і очолював. У 2014-му Злочевський залишив Україну, компанію підозрювали в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів. У 2018-му в Burisma повідомили, що судові справи проти компанії завершені. ГПУ дійсно закрила справу щодо ухилення від податків, справа щодо відмивання коштів була програна Злочевському в Лондонському суді. А справа щодо розкрадання державних ресурсів — фактично видача ліцензії самому собі — була передана в НАБУ, яке продовжує розслідування. 

    Попри провадження, компанія не припиняла діяльність, у 2014-му при Burismа створили раду директорів, в яку увійшов, зокрема Гантер Байден. Він був у раді директорів до 2019 року. Офіційно у справах щодо Burismа він не фігурував. 

  • Читайте також:Трамп підтвердив знищення ватажка ІДІЛ в Ідлібі