Резонанс
29 жовтня 2019
Після укладення сумнівної угоди забудовник обіцяв міністерству квартири, але потім урізав «долю»
Наближена до Богдана та Вавриша компанія взялась забудувати 30 гектарів відпочинкової землі МВС
news-image

Наближені до керівника Офісу президента Андрія Богдана і його друга забудовника Андрія Вавриша компанії почали будувати житловий комплекс на майже 30 гектарах рекреаційної землі Національної академії внутрішніх справ. Як зазначають у своєму розслідуванні журналісти Bihus.info, договір на будівництво ЖК Нацакадемія, яка і є користувачем двох ділянок на 22 кілометрі Харківського шосе в Києві, підписала з компанією "Резон" влітку 2017 року. Майбутній житловий комплекс має назву "O2 Residence" і складатиметься з 12 будинків, магазинів, школи, будинків відпочинку, СПА тощо, пише «Є!»  з посиланням на ZN.ua.            

Компанія "Резон" має трьох власників. Перша - Ольга Клецко, яка раніше була залучена до низки попередніх забудов компанії Андрія Вавриша. Другий власник - компанія "Еверест", керівником якої є Дмитро Овсій - юрист та партнер Вавриша. А третім бенефіціаром "Резону" є фірма "Ельбрус", керує якою Кирил Скурський. Власне записаний на нього мікроавтобус журналісти неодноразово фіксували у супроводі автомобілів Андрія Богдана. Девелопером проекту виступає компанія "Сага Девелопмент" самого Андрія Вавриша.

Дві ділянки - 23 і 6 гектарів - у користування тоді ще Інституту внутрішніх справ місто передало ще у 1997 році. Обидві передавалися для рекреації, а конкретно - для оздоровлення курсантів. У 2013 році більшу ділянку - 23 гектари - офіційно перереєстрували, вона отримала кадастровий номер і відповідне цільове призначення - знову ж таке, рекреаційне. Будівництво житлових будинків на таких землях заборонене.

А от меншу ділянку - понад 6 гектарів - перереєстрували аж у 2017 році, напередодні підписання договору з "Резоном". Після цього ділянка із також рекреаційним статусом отримала вже інше цільове призначення - для розміщення та дислокації військ Національної гвардії. На такій землі будівництво вже дозволене. Тут, наприклад, можна зводити житло для військовослужбовців. Але в урядовій постанові, що стосується земель оборони, викладений чіткий порядок такого будівництва. Академія МВС не може бути його замовником, відтак договір, підписаний із забудовником, має сумнівну юридичну силу.

Більше того, в первинному варіанті договору забудовник обіцяв Академії 4 800 квадратних метрів квартир в новому ЖК, 1 179 квадратів нежитлової нерухомості і новий навчальний корпус на іншій ділянці закладу - у Віті-Поштовій. Але в угоду вписали кілька хитрих формулювань. Перше дозволило вже навесні цього року зменшити площу обіцяних квартир до 2 800 квадратів і повністю прибрати пункт про нежитлову нерухомість. Це зробили нібито через суттєву вартість зведення навчального корпусу.

Друге формулювання дозволяє забудовнику в майбутньому взагалі не давати Академії квартир у цьому ЖК, а розрахуватися житлом в "інших об'єктах". По такій же схемі у 2016-му Національна гвардія і компанія "Укрбуд Девелопмент" екс-нардепа Максима Микитася "обміняли" квартири в центрі Києва на вдвічі дешевші - на околиці. Обмін став підставою для відкриття кримінальної справи.

Цікаво також, що містобудівні умови і обмеження - документ, який є обов'язковим для початку будь-якої нової забудови - Академія МВС отримала від КМДА влітку 2015 року. Тоді їх підготовкою займалася служба містобудівного кадастру, яку на той момент очолював зацікавлений у будівництві Андрій Вавриш.

Це не перший скандал навколо забудови території Міністерства внутрішніх справ. За версією слідства, у 2000-х роках ГУ Внутрішніх військ МВС (реорганізоване у ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини в центрі Києва мали побудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Але в 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія "обміняла" квартири та паркомісця на Печерську на 65 квартир у будинку на околиці Києва (біля станції метро "Червоний хутір"). Його будівництвом займалася та сама компанія-забудовник. За даними експертизи, вартість цих квартир на 81 635 448 грн менша за ті, які НГУ мала отримати на старті домовленостей.

Читайте також:Прем'єр-міністр заявив, що Коломойський не має впливу на діяльність уряду