Гральний бізнес: повернення до життя
Як уряд Олексія Гончарука пропонує легалізувати гральний бізнес та які сюрпризи чекають на любителів азарту.
news-image

Уряд нарешті зареєстрував у Верховній Раді довгоочікуваний законопроект №2285 «Про державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор», пише «Є!»  з посиланням на ukrinform.

Наразі текст оприлюднений та переданий на розгляд парламентських комітетів. Дата першого читання поки не відома – голова Верховної Ради Дмитро Разумков стверджує, що відповідний законопроект не готовий до розгляду. Не виключено, що причиною затримки є боротьба за його "юрисдикцію" між двома парламентськими комітетами – економічним, де на сьогодні законопроект "прописаний", та фінансовим, який вимагає повернути документ собі.

Однак часу не багато – президент України Володимир Зеленський очікує, що парламент вирішить питання легалізації грального бізнесу до 1 грудня цього року. За оцінками Оксани Маркарової, міністра фінансів України, потенційні доходи від грального бізнеса за консервативними розрахунками можуть сягнути 5-9 мільярдів гривень і залежатимуть від того, яка фінальна модель буде ухвалена. Її "шеф", глава Кабміну Олексій Гончарук, дещо обережніший у прогнозах – на його думку, до бюджету надійде близько 2-2,5 млрд грн.

Гральний бізнес в Україні офіційно знаходиться під забороною з 2009 року. Поверхнево може здаватись, що увесь цей час держава була категорично проти діяльності, пов’язаної з організацією азартних ігор. Проте, звернувшись до тексту Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні», а саме прикінцевих положень, спостерігаємо цікавий контекст. Випливає, що заборона була тимчасова, і тодішній Кабмін мав три місяці на розробку альтернативного законопроекту про діяльність та організацію азартних ігор. Але щось пішло не так, законопроект «загубився», і відтоді, де-юре, маємо заборону, яку тепер Кабмін Олексія Гончарука і намагається зняти.

 

Читайте також:Українці не хочуть легалізації казино – опитування