Політика
4 листопада 2019
Уряд затвердив проєкт держбюджету-2020 до другого читання
Кабінет міністрів затвердив на позачерговому засіданні 3 листопада проєкт державного бюджету на 2020 рік до другого читання у Верховній Раді.
news-image

У проєкті бюджету врахували висновки парламенту та рішення Ради національної безпеки та оборони щодо розподілу коштів на інвестпроєкти, пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Бюджет ухвалено з доопрацюванням. Ми завершимо і якнайшвидше передамо документ до Верховної Ради. Від завтра ми будемо обговорювати проєкт бюджету. І після подачі ми представимо людям головний фінансовий документ країни», — зазначила міністерка фінансів Оксана Маркарова.

 Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт про бюджет на 2020 рік.

У попередньому законопроєкті бюджету передбачено зростання мінімальної зарплати до 4723 гривень на місяць, доходи бюджету очікуються в 1 трильйон 79 мільярдів гривень. Витрати — 1,17 трильйона гривень, дефіцит бюджету — 2,09% від ВВП. У самому бюджеті середній курс долару не закладений, але у макропрогнозі уряду він встановлений на рівні 28,2 гривні за долар.

Видатки на оборону збільшаться на 33,8 мільярда гривень — до 245,8 мільярда. На забезпечення енергетичної незалежності передбачено 2 мільярди, на розвиток дорожньої інфраструктури — 74,4 мільярда, фінансування Пенсійного фонду — 172,6 мільярда. У бюджеті передбачено 438,1 мільярда гривень на виплату державних боргів — це близько 40% бюджету. При цьому частка держави в економіці має зменшитися.

Утім, в уряді наголосили, що проєкт бюджету, який внесли до Ради, складено на економічному прогнозі попереднього уряду. Також бюджет не враховує всіх запланованих реформ, які Кабмін планує провести, зокрема земельної. Тому остаточні цифри щодо доходів, курсу валют, дефіциту та іншого будуть відомі до розгляду документу депутатами в другому читанні. Зазначимо, що законопроєкт про державний бюджет на наступний рік складає Міністерство фінансів, потім його виносять на розгляд уряду, який має підтвердити цей документ та внести до Верховної Ради у вигляді законопроєкту. У Раді бюджет, на відміну від інших законопроєктів, розглядять трьома читаннями: між першим і другим до нього можуть вносити поправки. Бюджет стає законом після того, як за нього проголосують депутати після третього читання, а законопроєкт підпишуть спікер та президент і опублікують в офіційній пресі уряду.

 

Читайте також:Частина українців може втратити субсидії: хто в зоні ризику