Політика
4 листопада 2019
Зеленський підписав закон про судову реформу, який критикував ЄС
Ініціатором законопроекту був президент.
news-image

Президент Володимир Зеленський підписав закон про діяльність органів суддівського врядування, який критикували ЄС і Канада. 

Про це пише «Є!» з посиланням на УП.

На сайті ВР вказано, що 4 листопада документ повернуто із підписом президента.

Майже всі норми закону наберуть чинності з наступного дня після офіційного опублікування. В день набрання чинності закону припиняються повноваження членів ВККС.

Закон скорочує склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики.

Законом також зменшується оклад членів Верховного суду з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (до 105,7 тис. грн). Також скорочується склад ВККС з 16 до 12 членів, до ВККС заборонили обирати колишніх членів Вищої ради правосуддя. Крім того кандидати до ВККС мають подавати "заяву про проведення перевірки, визначеної законом "Про очищення влади".

Членів ВККС обиратимуть за результатами конкурсу (конкурсна комісія - 3 представника Ради суддів та 3 міжнародних експерта). Вища рада правосуддя має за 90 днів сформувати новий склад ВККС за результатами конкурсу, а також затвердити склад комісії з питань доброчесності та етики.

Комісія доброчесності та етики має складатися з 3 представників ВРП і 3 міжнародних експертів. Комісія має за 30 днів перевірити членів ВРП.

Ініціатором законопроекту був президент.

Читайте також:Уряд затвердив проєкт держбюджету-2020 до другого читання