Економіка та бізнес
5 листопада 2019
Гончарук представив доопрацьований проект держбюджету-2020: нові цифри
Кожна третя гривня наступного року буде використана нами на те, щоб просто розрахуватися з боргами.
news-image

Видаткова частина оновленого проекту державного бюджету України на 2020 рік, який поданий до Верховної Ради для розгляду у другому читанні, становить 1,195 трлн грн.

Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, представляючи документ, пише «Є!» з посиланням на УНІАН

Видатки бюджету України на 2020 рік становитимуть 1 трильйон 195,3 мільярда гривень», - сказав він.

При цьому у видатковій частині держбюджету передбачено 294 млрд грн на сферу соціального забезпечення, 245,8 млрд грн на безпеку і оборону, 141,5 млрд грн на обслуговування держборгу, 113,3 млрд грн на охорону здоров'я, 73,7 млрд грн на дорожню інфраструктуру, 145,1 млрд грн на освіту і науку. 

Основна стаття витрат, яку ми там бачимо, - це обслуговування держборгу. Це 141 млрд грн», - сказав Гончарук.

Він наголосив, що важливо не нарощувати борги, а продовжувати їх скорочувати.

Кожна третя гривня наступного року буде використана нами на те, щоб просто розрахуватися з боргами. Це величезна ноша. І щоб не передавати цю ношу наступним поколінням, ми повинні зараз з нею впоратися. Борги ми не нарощуємо, ми їх погашаємо», - наголосив прем'єр.

Також у проекті бюджету передбачено виділення 173 млрд грн на погашення дефіциту Пенсійного фонду. Проект держбюджету-2020 передбачає додаткові 2,2 млрд грн на надбавки вчителям. Кабмін заклав в оновлений проект держбюджету-2020 надходження від великої і малої приватизації на суму 12 млрд грн.

За словами Гончарука, Кабінет міністрів в рамках доопрацьованого до другого читання у Верховній Раді проекту державного бюджету України на 2020 рік не планує підвищувати податки. За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, Кабінет міністрів в оновленому проекті державного бюджету на 2020 рік, який поданий на розгляд до Верховної Ради в другому читанні, пропонує скоротити дефіцит держбюджету до 95 млрд грн, що становить 2% від валового внутрішнього продукту.

Читайте також:МВФ не заморожував співпрацю з Україною — уряд