Суспільство
8 листопада 2019
У МВС хочуть повернути штрафи за водіння у стані сп'яніння замість кримінальної відповідальності
В МВС України хочуть повернути адміністративну відповідальність за водіння транспортним засобом у стані сп'яніння замість кримінальної відповідальності.
news-image

В МВС України хочуть повернути адміністративну відповідальність (штрафи та адмінарешт) за водіння транспортним засобом у стані сп'яніння замість кримінальної відповідальності.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на слуханнях комітету з питань правоохоронних органів "Готовність до запровадження інституту кримінальних проступків у практичну діяльність органів попереднього розслідування з 1 січня 2020 року", передає «Є!» з посиланням на 112.

Ми будемо вносити пропозицію повернути відповідальність за водіння автотранспортного засобу у стані алкогольного сп'яніння і запропонуємо доповнити штраф адміністративним покаранням - адмінарештом. У випадку, якщо перший раз - п'ять днів (арешту, - ред.), повторно - 10 днів, якщо ще раз повторно - до 15 днів", - розповів Геращенко.

Він нагадав, що таке правопорушення, як керування транспортом у стані сп'яніння, відповідно до закону, який має набути чинності в силу, відноситься до кримінальних злочинів.

Але зараз ми бачимо, що це не поліпшить попередження проблем, а зробить навпаки: ми створимо ситуацію, коли робота патрульної поліції може бути заблокована", - пояснив Геращенко.

Нагадаємо, 22 листопада 2018 року Верховна Рада прийняла законопроект №7279-д про внесення змін у законодавство про спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень, який повинен набути чинності 1 січня 2020 року.  

Закон змінює класифікацію кримінальних правопорушень і вводить у дію інститут кримінальних проступків. Такими будуть вважатися передбачене КК дії, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді штрафу не більше 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Закон посилив відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп'яніння, збільшивши штраф до 51 тис. грн.

Згідно з нормою закону, керування транспортом у стані сп'яніння є кримінальним проступком і внесено до Кримінального кодексу, (покарання - штраф 17-34 тис. грн і заборона керувати до трьох років, а при повторному порушенні - до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років).

Раніше стало відомо, що в Україні вводять штраф за перевезення дітей не в автокріслі.