Суспільство
12 листопада 2019
У Нафтогазі розповіли що станеться, якщо контракту з РФ не буде
Найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу.
news-image

У НАК Нафтогаз заявляють, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Про це повідомив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв у Facebook, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Ми не знаємо, скільки часу Газпром буде готовий втрачати частку європейського ринку і наражатися на штрафи від своїх клієнтів у Західній Європі. Останнього разу, коли Газпром робив таку вправу - зимою 2014-2015 років, - втратив понад 5 млрд дол, за підрахунками російських аналітиків. Рішення про укладання чи не укладання угоди там приймає особа в Кремлі, і на які збитки він ладен піти, питання до нього", - підкреслив Коболєв.

Коболєв наголосив, що українська сторона буде покладатися на власні запаси, та продовжувати судові процеси з Газпромом.

Ми ж будемо забезпечувати українських споживачів з ресурсів у сховищах, за необхідності можемо імпортувати ще за контрактами з гарантованою поставкою. І будемо продовжувати стягнення майже 3 млрд дол за завершеним арбітражем і битися ще за 12 млрд дол у поточному арбітражі. Як свідчить практика, це дуже дієвий інструмент забезпечення інтересів України", - говорить голова Нафтогазу.

У Нафтогазі наголошують, що країна готова до будь-якого вирішення питання щодо контракту, і нагадують про рекордні запаси газу у підземних сховищах України та європейських країн-партнерів.

Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Завдяки успішному випуску єврооблігацій Нафтогаз винайшов додаткові кошти і створив значні запаси газу у ПСГ. 21,7 млрд куб м. – це рекордно високий рівень за останні роки. Європа також підготувалась до можливих креативних ходів росіян і закачала до своїх сховищ рекордно високий рівень газу за багато років – 100 млрд куб. м Тобто всі розуміють, що з великою вірогідністю Газпром через політичні мотиви може не підписати контракт і спробувати шантажувати як нас так і європейських споживачів. Але великі запаси в українських і європейських підземках максимально перешкоджають реалізації такого сценарію", - резюмував Коболєв

Також раніше стало відомо, що Герус розповів, коли Україна припинить імпорт російської електроенергії.

Читайте також:Газ для потреб населення,  які отримують газ на умовах ПСО, становитиме 4 899 гривень за тис.кубометрів