Політика
13 листопада 2019
Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що її фракція переходить в опозицію до влади
Фракція Тимошенко перейшла в опозицію
news-image

Про це завила на брифінгу Тимошенко 13 листопада після голосування у першому читанні за законопроєкт про ринок землі, пише «Є!»  з посиланням на Українська правда.           

Наша команда заявляє про перехід партії "Батьківщина" в опозицію до політики знищення України, в опозицію до політики продовження епохи бідності.

Ми оголошуємо опозицію проти розпродажу з молотка всіх стратегічних об’єктів власності України, в тому числі землі. Ми не поділяємо таку політику".

За словами Тимошенко, "Батьківщина" планує подати подання до Конституційного суду задля роз'яснення 13 статті Конституції, де говориться про те, що українська земля - власність українського народу.

Вона додала, що подання уже направили у КС. Крім того, Тимошенко заявила, що оскаржить у суді прийняття закону у першому читанні, бо воно відбулося з порушеннями регламенту.

Крім "Батьківщини" в опозиції до влади знаходяться фракції "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа - За життя".

Під час розгляду парламенту законопроєктів про ринок землі, Тимошенко виступала проти. Вона заявляла, що у пропонованому законі не урегульовано питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством.

Також Тимошенко бентежить дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів. На думку політика, прийняття ринку землі, зробить Україну – "країною третього світу".

Також стало відомо, що 13 листопада Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону №2178-10 від "Слуги народу" щодо продажу сільськогосподарської землі.

Законопроєкт підтримали лише нардепи від "Слуги народу" - 227 нардепів і 13 позафракційних парламентарів.

Під час розгляду Тимошенко нагадали про її проект закону щодо ринку земель від 2008 року. Законопроєктом від 2008 року пропонувалося продавати землю іноземцям та іноземним компаніям, іноземним державам.

Передісторія:

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати, а парламенту ухвалити до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі.
  • Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагала провести референдум із питання продажу землі, перш ніж виносити закон про ринок землі на голосування Верховної Ради.
  • Вересневе опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 52% українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на землю, підтримують рішення Зеленського лише 35% опитаних, а 64% респондентів – за референдум із цього питання.
  • Згідно з листопадовим опитуванням "Центру Разумкова", 77,6% українців взяли б участь у референдумі щодо скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, якби він відбувався найближчої неділі. 68,3% з них проголосували б за продовження мораторію.
  • У 2017 році лідер "ЄС", на той час президент Петро Порошенко називав неконституційним мораторій на продаж землі і закликав якомога скоріше провести земельну реформу.
  • У квітні 2019 року Порошенко заявляв, що прорив в економічному розвитку України неможливий без відкриття ринку землі.
  • Наразі фракції "Батьківщини", "Опозиційної платформи – За життя", "Європейської солідарності" та депутатська група "За майбутнє" виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення.
  • Вранці 13 листопада під Верховну Раду представники "Всеукраїнської аграрної ради" принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

Читайте також:Дубінський про своє майно: хто працював – той їсть