Політика
14 листопада 2019
Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу України
Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 2144 про внесення змін до Бюджетного кодексу України.
news-image

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 2144 про внесення змін до Бюджетного кодексу України. За проголосували 282 народних депутата.

Онлайн-трансляцію пленарного засідання веде телеканал "112 Україна", пише «Є!».

Народні депутати 275 голосами внесли до тексту законопроекту поправку № 209 представника "Слуги народу" Зіновія Андрійовича.

Таким чином встановили, що у 2020 році 13,44% акцизу з виробленого в Україні пального та 13,44% акцизу з імпортованого пального зараховується до бюджетів місцевого самоврядування автоматично:

у першому півріччі - пропорційно до реалізованого в ході роздрібної торгівлі пального на відповідній територій за друге півріччя 2019 року в загальному обсязі реалізованого пального в Україні за той самий період;

у другому півріччі - аналогічно, пропорційно до реалізованого пального, але за перше півріччя 2020 року.

За словами представника профільного комітету, у зв'язку із таким рішенням зміни до Бюджетного кодексу потребують збалансування, у зв'язку з чим комітет не проти неврахування низки поправок.

Співголова депутатської групи "За майбутнє" Тарас Батенко трактував те, що відбулося, таким чином: "Фактично зараз те, що ви ставите на підтвердження зараз, ... фактично ви вгроблюєте всю субвенцію місцевим органам влади на дороги".

Затвердили, що 30% рентної плати за користування надрами для видобування бурштину зараховуватимуть до місцевих бюджетів за місцем видобутку бурштину.

У статті про Державний дорожній фонд визначили як розподіляються кошти у разі перевищення закладених у бюджеті надходжень від акцизу на українське пальне і транспорт, імпортоване пальне і транспорт; ввізного мита на нафту, транспорт і шини; плати за проїзд платними дорогами; 50% штрафів за перевантаження фур; 50% штрафів за відмову водіїв зупинитися; порушення водіями вантажівок правил проїзду дорогами, вулицями чи залізничними переїздами.

У такому разі перевищення коштів (окрім коштів на виконання боргових зобов’язань на утримання доріг) розподіляються таким чином:

  • 60% - на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання доріг державного значення, з них принаймні 5% - на будівництво і утримання штучних споруд;
  • 35% - на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання доріг місцевого значення, з них так само принаймні 5% - на утримання штучних споруд;
  • 5% - на заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху.

При цьому подальший розподіл грошей на дороги місцевого значення здійснюється за таким принципом: 90% - для місцевих бюджетів, 10% - для Києва.

До доходів загального фонду Державного бюджету України віднесли у тому числі плату за сертифікацію оператора системи передачі електричної енергії, оператора газотранспортної системи.

Відповідно до законопроекту, річний звіт про виконання закону про держбюджет включає пояснювальну записку, у якій розпишуть відхилення звітних показників від планових за основними видами доходів, фінансування, видатків та кредитування держбюджету; нададуть інформацію щодо стану державного боргу і гарантованого державою боргу.

Зазначимо, у сесійному залі документ представив нардеп від "Слуги народу", голова підкомітету з питань бюджетної політики комітету з питань бюджету Юрій Кузбит.

У доопрацьованому законопроекті пропонується врегулювати питання, окреслені під час розгляду законопроекту у першому читанні, зокрема виключити зміни щодо зменшення обсягу Державного фонду регіонального розвитку та суперечливі положення щодо залишків коштів Спеціального фонду бюджету. Уточнити й деталізувати форми звітності щодо галузевих фондів у Спеціальному фонді державного бюджету та включити до складу річного звіту про виконання державного бюджету пояснювальну записку щодо відхилень фактичних показників від планових", - сказав Юрій Кузбит.

За його словами, також пропонується внести зміни до профільних законів щодо державних соціальних допомог у зв'язку зі зміною порядку виплати таких видатків - з держбюджету замість місцевих бюджетів за рахунок субвенцій з держбюджету.

За словами представника профільного комітету, також пропонується "Встановити автоматичний розподіл понадпланових надходжень Державного дорожнього фонду за напрямами і у пропорціях, встановлених ст. 24.2 Кодексу. Уточнити запропоновані зміни до Кодексу щодо видатків бюджету на освіту, зокрема у частині переліків закладів освіти та викладу деяких положень. Передати до державного бюджету видаткові повноваження на здійснення виплат соціальних допомог, пов’язаних з утриманням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які наразі надаються з місцевих бюджетів за рахунок субвенцій з державного бюджету".

Він додав, що у доопрацьованому проекті змін до Бюджетного кодексу врегульовуються питання, передбачені в урядових законопроектах №2104 щодо запровадження агентської моделі управління боргом і №2242 щодо розподілу між бюджетами рентної плати за користування надрами для видобування бурштину.

Також стало відомо, що за словами Анни Скороход, бюджет-2020 повністю обділяє соціальну сферу.

Читайте також:План роботи Ради на 14 листопада: Держбюджет-2020 та питання землі