Світ
15 листопада 2019
В ООН ухвалили оновлену резолюцію щодо Криму: в Росії погрожували
Проєкт резолюції підтримали 67 країн, ще 23 висловилися проти документа.
news-image

Третій комітет Генасамблеї ООН 14 листопада підтримав проєкт оновленої резолюції щодо захисту прав людини в окупованому Росією Криму, пише «Є!» з посиланням на 24tv.

 Ця резолюція набуде чинності після її прийняття Генасамблеєю ООН. Про підтримку проєкту резолюції щодо Криму повідомило у твіттері Представництво України в ООН.

Головні положення оновленої резолюції:

  • вимога до Росії припинити змінювати демографічну ситуацію на окупованому півострові,
  • засудження масових затримань активістів та правозахисників,
  • заклик припинити переслідування кримчан та звільнити всіх затриманих за висловлювання думок,
  • засудження призову жителів окупованого Криму до російської армії.

Посмотреть изображение в Твиттере

Під час обговорення проєкту резолюції один з російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ. Про це повідомив заступник глави МЗС України Сергій Кислиця, який представляв проєкт на засіданні.

Щойно російський дипломат в 3-му комітеті ГА ООН не лише назвав інформацію в основі кримської резолюції "брєдом", а це нагадаю в тому числі доповідь генсекретаря ООН і УВКПЛ, але й вдався до прямих погроз членам ООН: "голосування за резолюцію – це посягання на територіальну цілісність РФ", – написав Кислиця у твіттері.

Посмотреть изображение в Твиттере

Зауважимо, що за період окупації Криму з регіонів Росії на півострів переселили 158 тисяч 433 особи. Однак кількість переселенців може бути й більшою, свідчать дані "Кримської правозахисної групи.

Додамо, що до кінця 2019 року Генасамблея ООН розгляне ще одну резолюцію щодо анексії Криму Росією – про мілітаризацію окупованого півострова.

 Як повідомляли раніше, Росія розраховує, що Міжнародний суд ООН врахує її позицію на етапі розгляду спору у справі «Україна проти Росії» по суті та «залишить без задоволення всі українські претензії».

Читайте також:Росія не домоглася переобрання до нового складу Ради ООН