Суспільство
24 листопада 2019
Усиновити хвору дитину в Україні стає важче
Громадянам України усиновити дитину з діагнозом складніше, ніж іноземцям
news-image

Незважаючи на те, що з наказом Міністерства охорони здоров'я №1648 від 19.07.2019 р., який набув чинності 27 вересня, стало набагато більше можливостей для дитини потрапити до іноземного усиновлювача, права українського усиновлювача у порівнянні з ними сильно урізані. Про це пише «Є!»  з посиланням на ZN.ua.           

Шанси громадян України всиновити дитину різко зменшилися, — вважає експертка з питань захисту прав дитини Людмила Волинець. — Поки українці шукають відсутні можливості пройти навчання для всиновлення, дітей максимально відкрили для всиновлення іноземцями. Такою є сімейна й демографічна політика".

Втім, зазначає автор, це не єдина проблема. А ідеалізувати іноземного усиновлювача ні в якому разі не варто.

Я не претендую на репрезентативну вибірку, але не пам'ятаю жодного випадку, коли іноземці їхали б в Україну з твердим наміром усиновити тут хвору дитину старшу 10 років, — каже національна програмна директорка "СОС. Дитячі містечка — Україна" Дар'я Касьянова. 
Усі вони, так само, як і українці, хочуть узяти у свою сім'ю маленьку й здорову дитину. Треба визнати, що дітей старшого віку й з діагнозами іноземці в результаті беруть частіше, ніж українці. Але є й інший бік. Наприклад, зараз у Дніпропетровській області українка хоче всиновити двох дітей — не родичів, але з однаковим діагнозом. І чиновники їй у цьому перешкоджають, щиро не розуміючи, яким може бути мотив жінки, яка хоче всиновити хворих дітей".

Читайте також:В Італії п'ятеро братів і сестер, розлучених в ранньому дитинстві, вперше проведуть Різдво разом