Суспільство
25 листопада 2019
«Медовий» місяць закінчився: українців спитали про актуальну довіру до влади
Відтепер громадяни переважно негативно ставляться до непрофесійних політиків.
news-image

Після парламентських виборів українці змінили своє ставлення до «нових обличь» у політиці: відтепер громадяни переважно негативно ставляться до непрофесійних політиків, пише «Є!» з посиланням на ua.news.

Про це свідчать результати дослідження громадської думки за листопад, проведене фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Так, 41% опитаних переважно негативно ставляться до того, що більшість новообраних депутатів ніколи не займалися політикою. Позитивом це вважають суттєво менше – 24%, а на думку 26% це може бути і позитивом, і негативом, в залежності від того, чи будуть ці депутати вчитися і залучати кваліфікованих фахівців.

 Причому одразу ж після виборів думки виборців були істотно іншими: негативом відсутність політичного досвіду у новообраних депутатів вважали лише 25%, 35% оцінювали це, навпаки, як позитив, а 26%, як і зараз, бачили можливості як позитиву, так і негативу.

Найбільш негативно оцінюють недостатню досвідченість новообраних депутатів у політиці виборці партії «Опозиційна платформа «За життя» (68% – негативно, 13% – позитивно) і виборці партії «Європейська солідарність» (відповідно, 73% і 12%). Водночас серед виборців партії «Слуга народу» думки розходяться: 36% впевнені, що відсутність політичного досвіду – це позитив, 25% – негатив, а 31% вважають, що це може бути як позитивом, так і негативом, в залежності від прагнення депутатів вчитися .

Водночас майже половина опитаних громадян України – 43,5% вважає, що Верховна Рада допрацює свій п’ятирічний термін до листопада 2024 року, а третина – що будуть дострокові вибори. Так, 43,5% вважають, що ВР допрацює свій термін до кінця, 32,9% вважають, що відбудуться дострокові вибори, а ще 23,6% не визначилися з відповіддю.

При цьому, на питання, чи задоволені тим, як зараз працює парламент, лише 6,4% опитаних сказали, що повністю задоволені. 27,5% – переважно задоволені, 25,8% – переважно не задоволені, а 21,3% – повністю не задоволені. Ще 19,1% не змогли відповісти.

Також у респондентів запитали, як вони ставляться до формування однопартійної більшості у ВР. Так, 22,3% цілком підтримують, оскільки, на їхню думку, це забезпечить швидке й ефективне ухвалення законів, а 17,4% – повністю підтримують, оскільки така більшість зможе реалізувати свої передвиборчі обіцянки. Разом з тим, 22% не підтримують, оскільки однопартійну більшість може приймати будь-які рішення, зокрема і не законні, 18,2% – не підтримують, тому що однопартійна більшість може привести до нехтування демократичними процедурами. Ще 20% – не визначилися з відповіддю. Водночас за даними опитування «Демініціатив», в листопаді 2019 року 36% громадян вважають, що Україна рухається в правильному напрямку, дещо більше – 39% впевнені, що напрямок руху України зараз є неправильним.

Водночас у серпні 50% вважали рух правильним, а 23% – неправильним.

Директор Фонду «Демократично ініціативи» Ірина Бекешкіна зазначила, що популярність українців серед нової влади пішла на спад.

Я б сказала, що «медовий» місяць закінчився, але поки що триває те, що я б назвала «цукерковий період», все-таки відносно солодкий, коли ще позитивно ставляться до новообраних органів влади, особливо президента Зеленського», – сказала вона, повідомляє «РБК-Україна».

Нагадаємо, за результатами останнього соціологічного дослідження Центру ім. Разумкова, українці почали розчаровуватися в політиці нової влади. Рейтинг схвалення українцями політики президента Володимира Зеленського в серпні-вересні зріс майже на 20%. За даними опитування Центру Разумкова, на початку листопада баланс довіри-недовіри до президента впав на 4,5 пункту, порівняно з початком жовтня.

Перші кроки Володимира Зеленського на посаді президента, а також його команди позитивно оцінювали 63% громадян, негативно – 13%, ще 24% не визначилися. За результатами соцопитування Фонду «Демократичні ініціативи» та КМІС, 71,5% опитаних громадян України вважають, що першочерговим кроком президента Зеленського має стати припинення вогню на Донбасі, 44,2% – зростання життєвих стандартів людей (зарплат, пенсій), 31,2% – зниження тарифів, 21,5% – покарання винних у корупції посадових осіб.

 

Читайте також:Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що її фракція переходить в опозицію до влади