Події
28 листопада 2019
«Ціна правди»: як знімали фільм про Голодомор в українських снігах
В український прокат "Ціна правди" виходить сьогодні, 28 листопада. Його зможуть переглянути і люди з порушенням зору та слуху.
news-image

Наприкінці листопада в український прокат виходить один з найважливіших фільмів року - політичний трилер "Ціна правди", пише «Є!» з посиланням на bbc.com.

Це - заснована на реальних подіях історія британського журналіста Гарета Джонса, який першим розповів світу правду про Голодомор в Україні, але світ йому не повірив.

Гарет Джонс у 1933 році вирушив до Радянського Союзу, щоб взяти інтерв'ю у Сталіна, але натомість розслідував щось більше - трагедію Голодомору в Україні, яку радянська влада ретельно приховувала.

Фільм, у якому зіграли зіркові актори Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, зняла відома польська режисерка, номінантка премії "Оскар" Аґнєшка Голланд. Зйомки проходили в Україні, Польщі і Шотландії.

За сюжетом фільму, британський журналіст їде у відрядження до Москви.

Ціна правди

Московські місця у фільмі відтворили у Харкові, де заради зйомок перекривали центральну площу міста.

Зірка серіалу "Корона" акторка Ванеса Кірбі у фільмі гуляє засніженими вулицями Харкова. Водночас апартаменти її героїні, Ади Брукс, - це квартира на вулиці Бульварно-Кудрявська у Києві.

Ціна правди

Також зйомки у Києві проходили поблизу Центрального автовокзалу. Цей район зі старими будинками і заводом, автентично виглядали у кадрі про події 30-х років, розповів ВВС News Україна продюсер фільму Єгор Олесов.

У 1933 році журналіст Гарет Джонс здійснив подорож селами Харківської області, де став свідком страшного голоду.

Подорож журналіста відтворили на локаціях у Чернігівській і Житомирській областях.

Ціна правди

Сніг у кадрі - справжній, ранньої весни 2018 року його випало багато. Джеймс Нортон провів кілька тижнів в Україні, зйомки були дуже інтенсивними.

"Для зйомок було холодно, десь -20 градусів, але для кадру - потужно і драматично. Це були справжні замети і Джеймс Нортон у них провалювався. Під час зйомок він замерз і навіть трохи прихворів, але роботу не припинив", - розповідає продюсер фільму Єгор Олесов.

Зйомки проходили у Харкові

Знімали в українських селах і часом проїхати до локацій засніженими українськими дорогами було проблематично, згадує продюсер.

"Але Джеймс Нортон не скаржився. Він проста людина у спілкуванні і дуже відповідальний актор", - розповідає Єгор Олесов.

Під час зйомок в одному з сіл на Чернігівщині режисерка Агнєшка Голланд познайомилась з літньою жінкою, яка пам'ятає Голодомор.

"Ця зустріч була для мене особливою - вона допомогла мені краще зрозуміти те, що сталося і передати емоції й ситуацію на екрані", - розповідала режисерка в інтерв'ю виданню ЙОД. 

Для зйомок у фільмі "Ціна правди" актор Джеймс Нортон навчився грати на дримбі (варгані) - музичному інструменті, який часто використовується в гуцульському музичному побуті.

Більшість акторів стрічки — британські, але у ній також присутні декілька українських та польських акторів. Знімали фільм англійською мовою, для українського прокату його дублювали.

Крім того, в український прокат "Ціна правди" вийде з тифлокоментарем та субтитрами, його зможуть переглянути люди з порушенням зору та слуху.

Бюджет фільму - 8,3 млн євро. Найдорожчими були зйомки в шотландському Единбурзі.

Читайте також:Держдеп США пов'язав Голодомор і теперішню агресію РФ