Економіка та бізнес
29 листопада 2019
Термінали банків в Україні не приймають деякі банкноти
ПриватБанк відмовився брати гроші українців: які купюри під забороною
news-image

Українські банки обмежують у своїх платіжних терміналах прийом певної категорії купюр, пише «Є!»  з посиланням на Рoliteka.

Прес-секретар Приватбанку дав пояснення з приводу.

В платіжних терміналах Приватбанку можна розплатитися 50 гривнями і вище, але не мілкою 20-ю, тощо:

Вся справа в технологічному моменті: у тому, що середній розмір транзакції підріс, і по п'ять-десять і двадцять гривень ніхто телефони давно не поповнює. Середній чек по цій послузі 100-200 гривень, а якщо говорити про поповнення карт і перекладах, він варіюється від 500 до 5000 гривень. Бо якщо брати в такій ситуації дрібні номінали, то дуже швидко наповнюватися касетниці терміналів. Банк не буде встигати їх інкасувати», - заявив прес-секретар Приватбанку Олег Серга.

У матеріалі йдеться, що державна структура має найбільшу в країні термінальну мережу – це понад 12,1 тисяч пристроїв:

В наших інформаційно-платіжних терміналах (їх більше 3 тисяч) мінімальна купюра для прийому - 10 гривень. Одинички-двійки-п'ятірки в апаратах не приймаємо, тільки в касі відділень. З тих же причин: швидко набиваються касетниці терміналів, і вони перестають працювати на прийом готівки. З-за чого дуже незадоволені клієнти», - зазначається в поясненні офіційного представника держструктури - заступника голови правління Ощадбанку. 

Ця тема отримала новий виток і була піднята на хвилі актуальних перетворень від НБУ – зокрема, випуску нових 50 і 200 гривень - банкнот з оновленим дизайном, а також у зв'язку з тим, що ряд купюр переводяться в монетну форму (5 і 10 гривень).

Незрозуміло, чому НБУ продовжує витрачати величезні кошти на виробництво дрібних номіналів, якщо їх використання людьми та фінустановами стрімко падає. Їх не потрібно друкувати і карбувати в такому обсязі, тому що вони не потрібні», - зазначив вітчизняний фінансовий аналітик.

Зокрема в коментарі говориться про те, що якщо справа тільки в тому, що регулятор боїться офіційно визнати різке падіння купівельної спроможності гривні - то це, цитуємо, «дивна позиція»:

…по меншій мірі. Особливо, коли він (регулятор) бачить низький попит на дрібні номінали»

Також зазначається, що монети «віджили своє»:

Монети - це XIX століття, і їх ніколи не буде в платіжних терміналах і банкоматах. Це не технологічно і економічно невигідно через зростаючого середнього чека операцій. Ми планує розвивати безготівкові технології. Вивчаємо можливість установки на свої банкомати і термінали пристроїв для безконтактних розрахунків: притулив годинник і здійснив потрібний платіж», - заявив Олег Серга. У планах вітчизняних банків установки в платіжних терміналах і банкоматах монетоприймачів немає, незважаючи на те, що НБУ активно замінює банкноти на монети аналогічних номіналів.

деньги, гривны

Позиція регулятора за «не реагування» на ситуацію зі ставленням банків та їх клієнтів до дрібниці, щонайменше дивна, відзначають аналітики:

…витрачати величезні державні кошти на непотрібну емісію. Хоча у готівковому обороті від нього чекають більш великих номіналів, яких потребує суспільство і банки. До речі, нещодавно вивчив досвід колег в Чехії, де до речі, курс місцевої валюти знаходиться поруч з нашою гривнею - десь 23 крони за долар. Так от при всьому цьому у них є номінали в 2000 і 5000 чеських крон. Місцевий центробанк не бачить в цьому нічого поганого», - підсумував Невмержицький.

Читайте також:Педагогам підвищать зарплати, але не так істотно, як хотілося б – Гончарук