ТОП-10 фільмів про Чорнобиль для перегляду на вихідні
Підбірка фільмів про Чорнобиль
news-image

Що подивитись на вихідні? Журналісти «Є!» зробили для вас збірку фільмів про Чорнобиль. Зберігайте собі десь, щоб не загубити та подивитись всі.

1. «Чорнобиль»

Вночі 26 квітня 1986 року на атомній станції в Чорнобилі сталася аварія, що призвела одну з найстрашніших техногенних катастроф, відомих людству. Радянські чиновники не знають, як оцінити масштаб події та замовчують його. Однак фізик Курчатовского Інституту Валерій Легасов оперативно прибуває до Чорнобиля і пропонує свою допомогу в усуненні наслідків аварії.

Відповідальним за ліквідацію призначається Борис Щербина - жорсткий партійний начальник, якому разом з Легасовим належить розібратися з наслідками чорнобильської трагедії. Паралельно з цим фізиком з Мінська Уляною Хомюк проводить самостійне розслідування аварії, що сталася.

2. «Битва за Чорнобиль»

В картині зібрана величезна кількість не публікованих архівних документів, унікальних фото- і відеоматеріалів. За допомогою комп’ютерної графіки вдалось реконструювати події тієї ночі. Режисери зібрали інформацію про те, як радянська влада замовчувала факт катастрофи, дослідили рівень радіації, яку отримали місцеві та розказали, як ліквідатори робили все можливе, аби не допустити другого вибуху.

3. «Дзвін Чорнобиля»

Перший документальний фільм, який показали після аварії.  Фільм українського режисера Роллана Сергієнка, зйомки якого почались через місяць після трагедії, розповідає про героїчний труд ліквідаторів та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС.

4. «Метелики»

Головна героїня фільму – київська школярка Аля, яка разом з старшою сестрою поїхала на вихідні до родичів в Прип’ять. Там вона закохується в Павла. Він – рядовий радянської армії, який став одним з ліквідатором аварії. Історія їхнього кохання розгортається на фоні страшної трагедії на ЧАЕС.

5. «В суботу»

Головний герой – звичайний радянський громадянин Валерій. Він випадково стає свідком аварії та дізнається від керівництва, що прийняте рішення не розголошувати деталі трагедії аби не сіяти паніку. З одного боку Валерій – відданий державі, а з іншого – в його руках опиняється доля людей.  Адже в суботу зранку жителі Прип’яті навіть не здогадувались, що місто накрило смертельною невидимою хвилею радіації.

6. «Серце Чорнобиля»

 У фільмі показана історія дітей України та Білорусі, які постраждали внаслідок радіації. Діти, які народились після 1986 року, мали серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема з серцем. Детально показується як працювали лікарі в рамках міжнародного проекту Діти Чорнобиля.

7. «Земля забуття»

В картині присутні декілька сюжетних ліній. 26 квітня 1986 сталась аварія на ЧАЕС. А для головної героїні цей день мав стати найщасливішим у її житті. Однак її новоспеченого чоловіка викликати гасити пожежу, звідти він і не повернувся. Через багато років Анна повернеться у зону відчуження аби знайти відповіді на свої питання та вгамувати біль втрати. Інший герой Валерій разом з батьком, інженером електростанції, хотів посадити яблуню. А для лісничого Миколи 26 квітня був звичайним днем, коли він робив обхід по території біля станції. Цей день змінив життя кожного з них.

8. «Чорнобиль 3828»

У вересні 1986 року, коли робототехніка відмовила, на урядовому рівні було прийнято рішення залучити до операції з очищення покрівель біля самого епіцентру вибуху солдат строкової служби та курсантів військових училищ. В основу документальної стрічки лягли спогади розвідника-дозиметриста Валерія Стародумова. Він – безпосередній учасник подій. Валерій сам виходив та виводив людей на покрівлі у зону М – найнебезпечнішу частину странції.

9. «Голоси Чорнобиля»

В кінокартині зібрані історії очевидців та жертв катастрофи – ліквідаторів та їх близьких, вимушених переселенців, яким довелося покинути свої будинки, виїхавши із зараженої зони, матерів, чиї народилися інвалідами.

10. «Голоси Чорнобиля»

Група американський туристів, яка подорожуючи Європою, вирішує відправитись в покинуте місто Прип’ять в Україні. При загадкових обставинах виявляється, що вони тут не самі. Друзі один за одним починають пропадати.

Читайте також: Відлуння Чорнобильської катастрофи відчуваємо і донині