Україна та Росія продовжили договір на транзит нафти на 10 років
Відповідну угоду підписали представники Укртранснафти з керівництвом російської компанії «Транснефть» 3 грудня, передають у прес-службі Укртранснафти.
news-image
Укртранснафта продовжила контракт на транзит російської нафти через нафтотранспортну систему України до Європи на 10 років. Про це пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Відповідну угоду підписали представники Укртранснафти з керівництвом російської компанії «Транснефть» 3 грудня, передають у прес-службі Укртранснафти.

3 грудня 2019 року АТ «Укртранснафта» та ПАТ «Транснефть» уклали додаткову угоду до договору про надання послуг з транспортування нафти територією України, яка продовжує його дію на десять років — ‪з 1 січня 2020 року до 1 січня 2030 рок», — повідомили в Укртранснафті.

Угоду про продовження транзиту російської нафти до Європи підписали під час конференції у Загребі, столиці Хорватії.

Окрім пролонгації договору, додаткова угода між АТ «Укртранснафта» і ПАТ «Транснефть» актуалізує низку його положень з врахуванням поточного стану змін на ринку послуг з транспортування нафти в регіоні», — додають в Укртранснафті.

Там зазначають, що додаткова угода гарантує сталу роботу нафтотранспортної системи України та гарантує постійні обсяги прокачування нафти.

Нагадаємо, що у квітні 2019 року Росія припинила транзит своєї нафти через Україну у зв'язку з її забрудненням. Забруднена російська нафта, потрапляючи до нафтопереробних заводів, завдавала збитки та спричиняла поломки обладнання. Через призупинку транзиту, російська «Транснефть» виплатила Укртранснафті компенсацію у розмірі 3,5 мільйона євро.

Разом з тим, між Україною та Росією тривають переговори про майбутнє транспортування газу. Чинна угода на транзит газу закінчується 1 січня 2020 року. Доходи України від транзиту газу набагато більші, ніж від транзиту нафти та складають щорічно приблизно 3 мільярди доларів, що еквівалентно 2,3-3% ВВП України.

Раніше ми писали про чотири роки без російського газу: у «Нафтогазі» розповіли звідки надходить газ до України.