Суспільство
3 грудня 2019
Прибуток від експорту українського зерна «осідає» в офшорах, – дослідження
Експерти розповіли про схеми, які дозволяють українським експортерам зерна уникнути сплати податків
news-image

В офшорні зони в період з 2015 по 2017 рік виведено 1,5 млрд дол. прибутку від експорту пшениці та кукурудзи з України. Про це свідчать дані міжнародного дослідження, яке заслухали депутати Європейського парламенту в листопаді, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.      

Співавтор роботи, вчений у сфері міжнародного оподаткування та ціноутворення Томмасо Фацціо зазначив, що результати дослідження показали, що більша частина аграрного експорту з України здійснюється через канали в низькоподаткових юрисдикціях. Наприклад, якщо український експортер продає зерно у Францію, то доведеться заплатити більше податків. У той же час, якщо процес відбуватиметься через офшорні або напівофшорні зони, на кшталт Кіпру, то можна заплатити менше податків. Компанії занижують вартість товару, щоб продавати їх через юрисдикції з низьким оподаткуванням.

Фахівці відзначають, що основна проблема полягає в тому, що в загальному доступі немає податкової звітності експортерів сільгосппродукції, а це не дозволяє дізнатися, скільки насправді податків не сплачено в Україні.

Читайте також:У  Петра Порошенка можуть законно відібрати все майно