Суспільство
6 грудня 2019
Рада прийняла закон про протидію відмиванню коштів
Законопроєкт встановлює "справедливі та пропорційні санкції для тих суб’єктів, які залучаються до професійного відмивання коштів".
news-image

Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроєкт № 2179 про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, пише «Є!» з посиланням на УП.

За 246. Рішення прийнято. Закон прийняти в цілому", - говорить Разумков.

За словами доповідача з питання "слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк, законопроєкт встановлює "справедливі та пропорційні санкції для тих суб’єктів, які залучаються до професійного відмивання коштів".

Вона додала, що при доопрацюванні до другого читання депутати уточнили перелік заходів впливу, які можуть бути застосовані за порушення, ввели такий захід впливу як "угода про врегулювання наслідків вчинення правопорушення", ввели правило, яким за 1 порушення не може бути застосовано більше 1 санкції, та зменшили максимальні штрафи "удвічі, а то і більше".

За словами нардепа, загалом до другого читання було подано більше 1300 правок, з яких 500 було схвалено.

Просила підтримати проєкт закону міністр фінансів Оксана Маркарова. За її словами, цей закон важливий для європейських партнерів України, для отримання макрофінансової допомоги та євроінтеграції. 

Маркарова наголошувала, що більшість країн-партнерів України давно борються з відмиванням коштів. Вона додала, що цим законом покращать умови для "сумлінних громадян" і будуть "орієнтуватись на тих, хто відмиває кошти, отримані злочинних шляхом".

Дискусія щодо законопроєкту і правок тривала понад годину.

Раніше стало відомо, що Рада має намір відтермінувати штрафи для власників авто на єврономерах до початку 2020 року.