Україна
13 грудня 2019
Найголовніше за день: запобіжні заходи по справі Шеремета, обшуки у волонтерів, підвищення пенсій
Читайте про найголовніші події дня, 13 грудня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 13 грудня.

Запобіжні заходи по справі Шеремета

Антоненко, Кузьменко та Дугарь, підозрювані у причетності до вбивства Шеремета, перебувають у СІЗО в Києві. Про це повідомили адвокати. Очікують обрання запобіжного заходу вже у п'ятницю, 13 грудня,

Військовому медику Яні Дугарь, яку підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, обрали запобіжний захід. Так, Печерський райсуд Києва постановив відправити її під цілодобовий домашній арешт.

За словами адвоката Влада Добоша, Юлію Кузьменко готовий взяти на поруки Геннадій Друзенко – співзасновник та керівник Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова.

У Печерському райсуді теж на ранок було заплановане судове засідання щодо обрання йому запобіжного заходу. Однак, на цей момент воно ще не розпочалось.

Обшуки у волонтерів

Поліція провела обшуки у квартирі волонтерів та активістів Майдану Євгена та Наталії Акастьолових на лівому березі Києва  і в музиканта і волонтера Антіна Мухарського.

У подружжя вилучили флешки, жорсткі диски, несправні комп'ютери та зареєстрований мисливський карабін. Обшук тривав до 5:00, а вже о  5:30 ранку в  квартиру Мухарського на Подолі  увірвалися люди в масках, бронежилетах і, виламавши двері, не пред'явивши жодних документів - рішення суду або постанову прокуратури, - поклали на підлогу обличчями донизу 4 людей, вилучивши у них телефони мобільні та всю комп'ютерну техніку.

Обшук у себе Мухарський пов'язав із затриманнями та обшуками в учасників волонтерського руху в Україні та спротиву російській агресії.  

Акастьолов у коментарях до допису в соцмережі  розповів, що слідчі приходили у справі вбивства журналіста Павла Шеремета й зазначив, що під час обшуку був присутній адвокат.

 

Підвищення пенсій

Президент України Володимир Зеленський анонсував підвищення пенсій для пенсіонерів залежно від їх віку. Президент зауважив, що підвищити одразу всім пенсіонерам українська влада не може. 

За його словами, на підвищення пенсій у 2020 році планується виділити 13 млрд гривень.

Президент зауважив, що після підвищення пенсій 80-річним і старшим людям будуть підвищення для пенсіонерів 75+, далі - 70+ років тощо.