Війна
13 грудня 2019
Медведчук: Зміни в Мінські угоди можуть вноситися тільки за погодженням з усіма, хто їх підписав
Заяви представника України у Тристоронньої контактній групі Олексія Резнікова про те, що до Мінських угод буде внесено зміни, є необгрунтованими і неправдивими.
news-image

Заяви представника України у Тристоронньої контактній групі Олексія Резнікова про те, що до Мінських угод буде внесено зміни, є необгрунтованими і неправдивими.

Про це голова Політради партії «Опозиційна платформа – За життя», народний депутат Віктор Медведчук сказав журналістам у кулуарах Верховної Ради, пише «Є!» з посиланням на сайт партії.

Як зазначив парламентарій, подібні ініціативи української сторони не прописані в комюніке за підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

Ви знаєте, насамперед – а чому взагалі цей пан, якого ви називаєте, вирішив, що хтось готуватиме зміни до Мінських угод? Хіба про це ми прочитали в паризькому комюніке? Хіба там стоїть питання з приводу змін? Ну, ми знаємо, що під час зустрічі порушувалося питання і пан Зеленський про це говорив, що він ставив питання з приводу часу переходу контролю за кордоном між РФ і Україною. Ви чули відповіді щодо цього. До того ж, я вам відкрию страшну таємницю: проект комюніке, яке було затверджене 9 грудня, складали, затверджували і узгоджували ще 11 вересня. І звісно, українська сторона, у це я охоче вірю, ставила питання про зміну до цієї частині або про зміни. Ви знаєте, що є ще одна, глибока, просто, скажімо так, «геніальна думка», хто може представляти Донбас у Мінську? Це мають бути інші представники, які сьогодні живуть на контрольованих територіях, але є людьми, яких шанують на Донбасі. Так, може бути, може бути. Тільки це треба погодити з усіма зацікавленими сторонами. А хіба таке погодження було? Ну, напевно, спроби були? А чим закінчилося? Нічим! І після комюніке в Парижі, яке затверджено главами держав, хтось собі дозволяє, як цей пан Резніков, міркувати, філософствувати на тему змін до Мінських угод», – підкреслив Медведчук.

Народний депутат також зазначив: якщо Україна й захоче внести зміни до Мінських угод, вона повинна погодити це з представниками всіх сторін – ОБСЄ, Росією, а також із представниками Донецька та Луганська.

Є ще одна дискусія дуже цікава. Це з приводу того, що Меркель дійсно в своєму виступі сказала, що Мінські угоди можна реалізовувати з урахуванням гнучкості. Знаєте, що таке гнучкість? Це коли пункт третій (умовно) або пункт п'ятий вирішується після четвертого, а сьомий – після одинадцятого. Ось це гнучкість. А зміни до Мінських угод можуть вноситися лише за погодженням з усіма сторонами, які їх підписали. Нагадую, що ці Мінські угоди, а якщо бути точним – "Комплекс заходів з виконання Мінських угод", підписаний 12 лютого 2015 року, був затверджений декларацією глав держав "нормандської четвірки", підписаний представником ОБСЄ, Україною, РФ, а також представниками Донецька і Луганська. От всі задіяні сторони й мають погодитися з подібними змінами», – додав нардеп.

Як заявляв раніше народний депутат України Віктор Медведчук, нинішня українська влада не хоче виконувати Мінські угоди, бо не зацікавлена у встановленні миру.

 Також ми повідомляли, що МЗС РФ заявили, що Мінські угоди допоможуть Україні знову стати державою.

Читайте також:Медведчук: У президента немає політичної волі для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі