Політика
16 грудня 2019
Новим головою НАЗК обрали Олександра Новікова
Зазначається, що за його кандидатуру проголосували усі 6 членів конкурсної комісії.
news-image
Конкурсна комісія обрала новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова, пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Про це йдеться у результатах фінального засідання Конкурсної комісії з відбору Голови НАЗК, яке транслював КабМін.

Після інтенсивних обговорень, я гадаю, ми можемо відкрити результати нашого рішення. Це кандидат Олександр Новіков. Комісія оцінила його як кандидата, який найліпше відповідає критеріям», — зазначив колишній експерт Ради Європи з питань боротьби з корупцією Тильман Хоппе.

Зазначається, що за його кандидатуру проголосували усі 6 членів конкурсної комісії.

Як розповів експерт, Новіков з 2007 року працює прокурором, певний час працював слідчим. Він отримав один з найвищих балів під час загального тестування, коли перевіряли його навички, та високий бал за результатами психологічного тестування.

Новіков пропрацював в органах прокуратури Сумщини близько 8 років — з 2004 по 2012 рік. Згодом він переїхав до Києва, з 2014 року продовжив роботу в одному з відділів ГПУ.

Серед інших кандидатів були:

заступник керівника управління внутрішнього контролю НАБУ Микола Юпатін;

керівник Третього відділу детективів НАБУ Олександр Цивінський;

керівник управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук;

професор кафедри кримінального та кримінально-процесуального права НаУКМА Микола Хавронюк;

голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Булах;

директор харківського теруправління НАБУ Юрій Кравченко;

антикорупційний експерт Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» Іван Пресняков.

Нагадаємо, 16 жовтня президент підписав закон про перезавантаження НАЗК, який фактично звільняє керівництво НАЗК і змінює модель управління органом з колегіальної на одноособову. За цим законом уряд має забезпечити проведення конкурсу на нового керівника протягом наступних двох місяців.

На засіданні 20 жовтня уряд призначив Наталію Новак тимчасовою виконувачкою обов’язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Прем’єр Олексій Гончарук назвав це призначення гарною новиною.

28 жовтня колишній очільниці Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак оголосили підозру через незадекларовану автівку. Йдеться про декларацію за 2016 рік, у якій не вказаний автомобіль, що був у Корчак у постійному користуванні. У 2016-му машину придбала «близька особа» очільниці НАЗК за 544,39 тисячі гривень.

Очікувалося, що нового главу НАЗК оголосять 16 грудня.

Читайте також:В Україні набув чинності закон, який передбачає до 10 років тюрми за незаконне збагачення