Україна
19 грудня 2019
Найголовніше за день: імпічмент Трампа, резолюція ООН щодо Криму, перекриття Хрещатика
Читайте про найголовніші події дня, 19 грудня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 19 грудня.

Імпічмент Трампа

Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Імпічмент оголошений за двома представленими демократами статтями обвинувачення – у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу. 

Голосування за першою статтею завершилося з результатом 230 голосів за імпічмент, 197 голосів проти. Жоден республіканець за імпічмент не проголосував, хоча двоє демократів проголосували проти. За другу статті проти імпічменту голосували троє демократів, відповідно загальний результат був 229 «за» і 197 голосів «проти».

Тепер питання про усунення 45-го президента з посади має розглянути Сенат США. Оскільки для відсторонення потрібні дві третини голосів, а більшість у Сенаті – в республіканців, Дональд Трамп, найімовірніше, збереже за свою посаду.

Резолюція ООН щодо Криму

 Генеральна асамблея ООН у середу, 18 грудня, ухвалила резолюцію про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.  "За" проголосували 65 членів, "проти" – 23, передає на сторінці у Twitter пресслужба Української місії в ООН.

Співавторами документа стали 38 країн. У резолюції наголошується, що отримання території чи іншої переваги в результаті агресії не може та не буде вважатися законною дією. ООН також вимагає від Росії припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму шляхом примусового виселення та переселення туди своїх громадян.

Резолюція засуджує масові затримання активістів на основі звинувачень у підтримці тероризму і призови окупаційної "влади" до жителів окупованого півострова у Збройні сили Росії.

Крім цього, в документі міститься заклик звільнити всіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їх безпечне повернення.  під час обговорення один із російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ.

 Перекриття Хрещатика

Страйки проти продажу землі продовжуються.  Сьогодні протестувальники перекрили рух головної транспортної артерії столиці. Перекриття відбувається біля ЦУМу на розі вулиці Б.Хмельницького.

Присутні прапори Аграрної партії, Національного Корпусу та прапори України. На місці чергує поліція та Нац гвардія. Багато поліції діалогу. Спочатку активісти пропускали лише автівки швидкої допомоги. Згодом правоохоронці дійшли домовленостей з протестувальниками, щоб пропускали також громадський транспорт. На даний час пропускають автобуси 24 та 114 маршрутів. 

Почались виступи. Першим слово взяв голова Аграрної партії Геннадій Новіков. Протестувальники розблокували рух транспорту. Вони об'явили, що зберуться знов наступного дня. Зараз колона рушила до площі Конституції під Верховною Радою.

Також  команда «Є!» проаналізувала, чи існує в українських родинах традиція дарувати подарунки на День святого Миколая. 

Читайте також:Директор НАБУ внесений у реєстр корупціонерів