Політика
23 грудня 2019
Вісім народних депутатів пропустили 90% голосувань в Раді у грудні — Комітет виборців
Проблема низьких показників участі в голосуваннях окремих депутатів все ще є актуальною.
news-image

Вісім народних депутатів пропустили 90% голосувань Верховної Ради України у грудні, із них троє – не проголосували жодного разу за місяць, повідомляє Дзеркало тижня.

Попри те, що в листопаді Верховна Рада запровадила штрафи для депутатів, які систематично не голосують на пленарних засіданнях, в цілому проблема низьких показників участі в голосуваннях окремих депутатів все ще є актуальною", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в грудні 51 народний депутат взяв участь лише в половині голосувань Ради.

Нульові показники голосувань упродовж місяця було зафіксовано в Любові Шпак ("Слуга Народу"), Романа Іванісова (позафракційний) та Віталія Данілова ("Батьківщина").

Усі троє народних депутатів не були зареєстровані на засіданнях Ради впродовж місяця. Майже не голосували Антон Яценко ("За майбутнє"), взяв участь в 0,19% голосувань; Вадим Столар (ОПЗЖ), 7%; Ігор Палиця ("За майбутнє"), 9%; Олександр Абдуллін ("Батьківщина"), 9%; Андрій Деркач (позафракційний), 9%.

За словами голови КВУ Олексія Кошеля, штрафи за прогули засідань ВРУ проблему не вирішать.

Штрафи за неучасть в голосуваннях дозволять дещо зекономити бюджетні гроші, однак в цілому проблеми не вирішать. Адже потрібно враховувати, що в списку найменш активних депутатів, як правило, знаходяться досить заможні політики, для яких відсутність двох-трьох десятків тисяч гривень на місяць принципово не змінить ситуації, а тому не стане стимулом голосувати частіше", - пояснив він.

Зазначається, що у Верховній Раді є двоє народних депутатів, які взяли участь в 100% голосувань Ради: Руслан Князевич ("Європейська солідарність") та Олександр Бакумов ("Слуга Народу").

Ще 21 політик взяв участь в 98-99% голосувань.

Всього в грудні відбулося 532 голосування.

Раніше ми писали, що у ЦВК підбили перші підсумки виборів до Об’єднаних територіальних громад.